fbpx

Bolyongás a gondolkodás szövetében

Szakmai körökben nem szokás kedvelni az olyan kiállításokat, amelyek látványosak, szemet gyönyörködtetők, mert az a gyanú vetül rájuk, hogy szépelegnek. Szerintem azonban szükséges és fontos, hogy egy kiállítás vizuálisan is izgalmas és érdekes legyen, hiszen csak így képes igazán hatni és megmaradni a látogató emlékezetében. A szeptember 1-ig látogatható Tesla – Mind from the Future biztosan nem lesz könnyen felejtős.

_D0A9267_Copy

Fantasztikus az óriási, komplex látványvilág, amelyet a kiállítás alkotója, Helena Bulaja Madunić létrehozott a Tesla Loftban. Már belépéskor teljesen beszippant minket ez az egész világ, azonnal rengeteg ingert kapunk, szól a zene, vetítések futnak a falakon, a földön labirintusszerű rajzolatokba mélyedhetünk el, miközben a szemünk folyamatosan újabb és újabb részletgazdag, dekoratív elemeket fedez fel a sok eredeti tárgy mellett.

A kiállítótérbe belépve olyan, mintha a gondolkodás folyamatának vizualizációjába csöppennénk bele: szabad asszociációs láncokká, szövedékké áll össze ez a sok részlet, az agyunk folyamatosan dolgozik azon, hogy minden alkotóelemet megtaláljunk és be tudjuk illeszteni a rendszerbe.

_D0A9284_Copy

Lehet, hogy első pillanatban sokként ér minket ez a rengeteg inger, azonban ha hagyunk időt magunknak, hogy hozzászokjunk a tárlat sebességéhez, dinamikájához, akkor az kényelmessé válik, és idő- és térérzetünket elvesztve szabadon barangolhatunk benne.

Nagyszerű, hogy a tárlat készítői pontosan érzékelték, hogy e digitalizált világban a tudásátadás egészen más csatornákon zajlik, mint korábban. Ennek megfelelően a kiállításban csak nagyon minimális szöveges tartalmat találunk: a textusok csak azokon az idővonalakon jelennek meg, amelyek minden nagyobb egység elején Tesla életéről és az adott évben a világban történt legfontosabb és meghatározó eseményekről tudósítanak. Ha valaki ennél többre vágyna, akkor segítségére lehet az audio guide, ami viszont telis-tele van információkkal, sztorikkal, kortárs reflexiókkal és Tesla-idézetekkel, ugyanakkor a feltaláló életműve és jelentősége magából a kiállításból is megérthető.

_D0A9190_Copy

A Mind from the future szerkezetileg letisztult és jól átlátható rendszert alkot, így a sok inger ellenére a látogató könnyedén tájékozódik a kiállításban. Az első részben Tesla gyermekkorát, majd iskolás éveit, európai tapasztalatait ismerhetjük meg, az első terem végében pedig a budapesti évei kerülnek a fókuszba.

A második térbe a liverpooli óceánjárót felidéző installáción keresztülhaladva jutunk el, ahol Tesla New York-i évei, Edisonnal való szakítása, az Áramok háborúja, valamint a feltaláló szabadalmai szerepelnek. Ezt követően egy kisebb részben Tesla Colorado Springsben felállított laboratóriumában nézhetünk körül.

_D0A9273_Copy

A Mind from the future installációkban gazdag kiállítás, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy az információkat ne csak megismerjük, hanem át is élhessük. Az első térbe elhelyezett papírvirág-alakzatok és a kerámia levélevő bogarak segítségével érzékeltetik, hogy Teslát már egészen kicsi korától kezdve foglalkoztatta a világ működése. Később egy térbeli Dávid-csillagot körülvevő, üvegdobozokba zárt kesztyűt, sétapálcát, táskát, kalapot találunk figuraszerűen elrendezve. Ez az installáció egyrészt utal Tesla származására, másrészt arra is, hogy budapesti évei alatt annyira szegény volt, hogy mindössze egyetlen öltönyt hordott.

Kellemes meglepetés ebben a térben még az a néhány régi telefon is, amelyekből a kortársak fontos művei, például Muszorgszkij Egy kiállítás képei, Liszt Ferenc Faustja vagy Smetana Vltava műve szólnak.

_D0A9249_Copy

A New York-i éveket ismertető terem falai a tipikus turistalátványosságok helyén készített fotókkal vannak kitapétázva: látunk képeket többek között a Brooklyn Bridge-ról, a Sohoról, az Empire State Buildingről. Éles a kontraszt ezen fotók és azok között, amelyek a tér négy nagy installációjában szerepelnek: ott azokról látunk képeket, akiknek nem sikerült valóra váltaniuk az amerikai álmot. Itt sem a szövegekből, hanem a fotókból értjük meg, hogy Tesla szabadalmaival a periférián élők mindennapjain kívánt könnyíteni.

Innen jutunk el abba a futurisztikus terembe, amelynek meghatározó látványát New York legfontosabb felhőkarcoló-csúcsainak papírinstallációi adják. Ebben a térben több multimédiás eszközt is kipróbálhatunk. Például szemüveg segítségével átléphetünk a virtuális valóságba, és a kiállított tárgyakból megtudhatjuk, mi valósult meg Nikola Tesla 21. századra vonatkozó jóslatai közül, és például azt is, hogy Tesla felfedezései hogyan járultak hozzá az okostelefonok létrejöttéhez. A kiállítás végén a kortárs művészeti reflexiók és egy interaktív színház/játék érzékeltetik, hogy a felfedező munkássága ma is megkerülhetetlen.

_D0A9245_Copy

A kiállítás központi installációja is igazán ütős és jól érvényesül ebben a térben: ez a Mechanikus figurák_Tesla inspirációja mentén című interaktív filmfreskó, amelynek egyes szegmensei a kiállítás több falán feltűnnek. A teret bejárva nézőként részesei lehetünk a lüktetésnek, egy kezdet és vég nélküli varázslatos utazásnak Tesla zseniális és misztikus gondolatain keresztül. Ez a falfreskó tulajdonképpen életre kelti Tesla utolsó elméleti szabadalmát, a gondolatprojektort.

A kiállítást kiegészíti még egy Tesla inspirálta képregény, valamint a KINO Tesla, amelyben az ő inspirációjára született videókat tekinthetünk meg.

A Nikola Tesla – Mind from the Future című kíállítást elsőként Zágrábban mutatták be 2017. november 25. és április 2. között, és a folytatásban olyan városokba látogat el, amelyekben Nikola Tesla munkásságával mély nyomot hagyott. Budapest után Dubaiba és New Yorkba látogat.

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei