fbpx

Díjátadóval zárult a THEALTER

t
Zsedényi Balázs, a Kultúrbrigád képviselője, aki a „legnépszerűbb előadás közönségdíját” vette át

Kilenc nap alatt, 11 helyszínen 7 ország 25 alkotócsoportja mutatkozott be a 23. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon. A fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: több mint 60 eseményt kínáltak az ide látogatóknak, de mindössze a programok egyharmadára kellett belépőjegyet váltani. Várakozásaik beigazolódtak: több előadást meg kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően, és az ingyenesen látogatható programok magasabb aránya ellenére az átlagos jegybevételt 24 százalékkal, a nézőszámot 28 százalékkal tudták növelni az elmúlt évhez képest.

 

A találkozó programjában 4 premier ? ebből 2 ősbemutató ?, három műhelybemutató, valamint a szegedi Metanoia Artopédia magyarországi premierje szerepelt, a produkciók közül 4 csak Szegeden volt látható, a fesztivál ideje alatt. 5 olyan produkciót is kínáltak ? határon túli magyar és külföldi alkotók tolmácsolásában ?, amelyekkel Magyarországon csak itt találkozhatott a szakmabeli és a laikus közönség. A színházi előadások mellett ingyenes és nyitott mozgástréninggel, kiállítással, szabadtéri és szakmai programokkal, koncerttel várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 22 önkéntes volt a szervezők segítségére.

 

A színházi programok keresztmetszetet adtak a szegedi, illetve szegedi kötődésű alkotók munkáiról, és a közönség a Déli Vonal szellemében vendégül látott külföldi alkotók mellett bepillantást nyerhetett több határon túli magyar műhely munkájába is, valamint találkozhatott a hazai független szcéna legjobbjaival, fontos előadásaival. A találkozó idején tette közzé a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díja jelöltjeinek listáját. A fesztiválon két alkalommal is látható volt a THEALTER idei díszvendége, Horváth Csaba rendezésében A nagy füzet című előadás, amely három kategóriában ? a legjobb előadás, a legjobb független színházi előadás és a legjobb színházi zene ? esélyes a rangos elismerésre.

 

A fesztivál záró napján tartották Theo Herghelegiu: Tündéri című minimál-szürreál musicaljének ősbemutatóját. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a fesztivált szervező szegedi MASZK Egyesület és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában készült, és ősztől Aradon és Békéscsabán is látható lesz.

 

Első alkalommal rendezték meg a nagy sikerű műhelybemutatóval záruló Tea for Two tánckurzust, melyet Horváth Csaba és Juronics Tamás koreográfusok vezettek.

A fesztivál egyik legfontosabb és legvidámabb műhelye a Játszani is engedd! projekt nyitó eseménysorozata volt a szegedi Roma Tanodában. Az egyhetes együttlétet műhelybemutató zárta, a közös alkotásnak gyerekek és felnőttek egyaránt boldog és elkötelezett résztvevői voltak. Az ősszel folytatódó, a kulturális esélyegyenlőség javítását célzó projekt együttműködő partnere a Karaván Művészeti Alapítvány és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, főtámogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.

 

Nagy érdeklődés kísérte a szabadtéri programokat is: a legkisebbeket két produkciójával is elbűvölte a fesztivál visszatérő vendége, az Utcaszínházi Alkotóközösség, míg az első ízben Magyarországra látogató szentpétervári Mr. Pejo?s Wondering Dolls nevéhez hűen és korosztálytól függetlenül szerzett varázslatos élményeket a szegedieknek és az ide látogató turistáknak. Óriási közönség- és szakmai sikert aratott a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzős irodalmi-drámai tagozatosainak A legnagyobb magyar című utcaszínházi produkciója, mely a hét végén a 6. Ördögkatlan Fesztiválon is látható lesz.

 

A szakmai kísérő programok között idén is helyet kapott a kritikus szekció, a beszélgetések a THEALTER Rádió adásaival együtt meghallgathatóak a Rádió Mi, Szeged nonprofit, civil közösségi rádiójának honlapján.

A rovat további cikkei