fbpx

Ecsetnyomon a csend surrogása

„Éberen figyeltem az újat, becsültem az állandót, tanultam a régiektől” – vallja magáról Pataki Ferenc festőművész, akinek Hommage á Barcsay címmel nyílt kiállítása az ÚjMűhely Galériában. A fiatalok iránti figyelemről és a mesterek iránti tiszteletről kérdeztük őt a szentendrei tárlat apropója kapcsán. Interjú.

Pataki_Ferenc_9

A kiállítás címe az Ön egyik meghatározó mesterére, Barcsay Jenőre utal, előtte tiszteleg. Milyen jelentősége van az Ön pályafutásában a most nyíló tárlatnak?

Barcsay Jenő a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanította nekünk a tárgyábrázolást és az anatómiát. De mellette több kedves mesterem is volt, mint Bernáth Aurél és Kmetty János is. El lehet képzelni, hogy micsoda megtiszteltetés nekem, hogy most éppen az ő múzeumának falszomszédságában, az ÚjMűhely Galéria kiállító helyiségben mutathatom be festményeimet! Életemnek ebben a szakaszában ez a tárlat egy nagyon fontos állomás. Ahogy Pataki Gábor a kiállítás megnyitójára született tanulmányában írta: a 78 éves mester, azaz jómagam tiszteleg a másik mesternek, vagyis Barcsay Jenőnek, aki idén lenne 118 éves.

Pataki_Ferenc__2

Barcsay Jenő mester tanítványaként milyen emlékei vannak módszereiről, melyeket Ön is alkalmazott tanítóként?

Meghatározó volt számomra, amit az emberi test felépítéséről, az arc és a test találkozásáról adott át nekünk. Habár a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdtem meg tanulmányaimat, ahol már alapos képzésben részesültünk, a főiskolán elölről kezdtük az egészet. Az első tárgyábrázolás órán szabadkézi vonallal kockákat rajzoltunk. A világ rendje ugyanis a kockaformára épül, erre tagozódik.

Később, a tanítás során a kockarajzolás nekem is az egyik akcióm lett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a világ teljességében a geometria teremt rendet. Ezt felismerni és megtalálni a folyamatos alkotómunka kapcsán lehet. József Attila költészetében is meghatározó a rend fogalma, ő is a rendet kívánta. A legutóbbi munkám, melynek címe Az építmény erre a gondolatkörre reflektál. Átgondolt, mély és kikristályosodott kompozíció ez, akár az egész tárlat.

Pataki_Ferenc_7

Milyen korszakokból láthatunk műveket? Mi a kiállítás koncepciója?

Az ÚjMűhely Galériában nyíló kiállítással tisztelgek mindannak a szellemi örökségnek, útmutatásnak és szemléletnek, amit a három meghatározó mesteremnek köszönhetek. A tanításukból beépített eszközök bizonyos életszakaszaimban és bizonyos feladataimban mindig jelen vannak. A Pataki Gábor által szintén említett sistergő gesztusok és a pop art irányába történő törekvéseim mostanra lecsendesedtek.

Ebben a lecsendesedésben ­­- melyet Barcsay tanítása hatására értettem meg – a geometriának nagy szerepe van. A geometria jelen van az élet minden területén. Egy igazi művésznek, aki megkapta a tálentumot, sokat kell tanuljnia ahhoz, hogy megtalálja önmagát. Addig pedig folyamatosan fel kell szívni a tudásanyagot, és meríteni kell a tiszta forrásokból, hogy összeálljon rend.

Pataki_Ferenc
Pataki Ferenc

Az alkotás mellett nagyon aktív művészetszervező szerepet is vállalt. Miért tartja fontosnak a művésztelepeket? Idén nyáron is lesz olyan alkalom, amit Ön szervezett, vagy amin Ön is részt vesz?

Nagyon fontos a művészeti közösség szerepe egy alkotó életében. Én nagyon nagy szeretettel gondolok az én közösségeimre. Van Goghnak van egy ezzel kapcsolatos gondolata, ami engem megfogott. Ő úgy képzelte, hogy a jövő nemzedéke együtt fog dolgozni, volt egyfajta koloniális képzete. Mivel a második világháború ideje alatt, nagycsaládban születtem, és sokat nélkülöztünk, ezért számomra a család, a barátok vagy a csapatjátékok közössége nagyon fontos volt.

Ebből alakult ki, hogy később, a művészeti közegben is kerestem a közösségeket, és erre nagyon jó példa a művésztelepek működése. Már a főiskolai évek alatt is rendszeresen jártunk művésztelepekre, ahol megismerhettük az akkori középgeneráció tagjait. Ennek a közösségnek pedig nagy ereje volt.

Pataki_Ferenc_4

Később, a tanítói munkám során is nagy szerepet játszottak a művésztelepek. A tehetséges gyerekek számára Szegeden grafikai műhelyet hoztam létre, és mecénásként is működtem barátaimmal együtt. A Homokhátságban Tóth Menyhért festő tiszteletére alapítottunk művésztelepet. Mezőberénybe, Petőfi és Orlai Petrich Soma szellemi találkozóhelyére az ország különböző részeiről érkeznek majd az alkotni vágyók. Nagyon szívesen megyek mindig ezekre a nagyon élő művésztelepekre.

Az ÚjMűhely Galériában szombaton két tárlatvezetést is tartunk a Múzeumok éjszakájának programsorozatában 11 és 14 órakor. Szeretettel várunk mindenkit és szívesen válaszolok további kérdésekre is!

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei