fbpx

Feledy Balázsé az M. S. mester-díj

M. S. mesterről személyéről a monogramon kívül szinte semmit sem tudunk. A leírás szerint M. S. mester a magyarországi késő gótikus festészet legjelentősebb, anonim mestere. Csupán hét képe maradt fent, melyek 1500 és 1510 között készültek ? köztük a legismertebb a Vizitáció (Mária látogatása Erzsébetnél) című műve.

_D0A9989_Copy
Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész

Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész, a díj egyik alapítója, az átadott bronz kisplasztika készítője elmondta: ez civil díj, amelyet azért hoztak létre, mert a ?művészeknek jól tud esni, ha valami elismerést kap?. Az első díjat 2001-ben adták át, melyet Patay Mihály freskófestő kapott ? azóta több képzőművész és restaurátor is kiérdemelte az elismerést. A Vincze László grafikusművész egyedi készítésű oklevelét és a bronz szobrot idén dr. Feledy Balázs művészeti írónak ítélte oda a kuratórium.

 

Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke laudációjában hangsúlyozta, hogy Feledy Balázs művészeti íróként a műalkotások értésére, megértetésére törekszik, de ezzel együtt igyekszik megszerettetni is a műveket a közönséggel. Több mint ezer kiállítást nyitott meg 1998 óta és több mint négy évtizede tevékenykedik az ipar- és a festőművészet terén, és kurátorként is számon tartjuk őt. Az évek során legalább 20 kötetet szerzett vagy társszerzőként közreműködött, körülbelül száz katalóguselőszót készített, valamint Magyarország Alaptörvénye díszkiadása szerkesztőbizottságának is tagja volt. Munkásságában fontosnak tartja a művészeti ágak közötti kitekintést.

 

_D0A0043_Copy
dr. Feledy Balázs művészeti író átveszi az M. S. mester-díjat Jankovics Marcelltől

Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke mielőtt átnyújtotta volna a díjat, kiemelte, hogy idén volt hetvenéves dr. Feledy Balázs, amiről feltétlenül meg kell emlékeznünk. ?Goethe mondta azt, hogy a ?zsenialitás 95 százaléka szorgalom ? ez jellemző Feledy Balázsra is?. Majd hozzátette, hogy nagyon fontos az, amit művészeti íróként tesz, hiszen ?sok életművet te tartasz életben?.

?Nagy megtiszteltetés, hogy első művészettörténészként, első művészeti íróként, vagyis első elméleti szakemberként kaptam meg a díjat? ? mondta köszönőbeszédében dr. Feledy Balázs. Megjegyezte továbbá, hogy ?minden művészetben az a jó, ha van benne valami titok ? ennek a megfejtése, átadása a célom, a fő ars poeticám?. Ez jól illeszkedik M. S. mesterhez is, hiszen őt is titkok veszik körül.

_D0A9968_Copy

Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei