fbpx

Filmvetítések a látássérültekért

A vetítések integráltak lesznek, tehát látók és látássérültek együtt ülhetnek a nézőtéren. Utóbbiak fülmonitor rendszeren keresztül hallhatják a narrátort, aki a film könnyebb megértését segíti elő számukra.

A Vertigo Média 2010-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a minőségi és szórakoztató európai art- és magyar filmek moziforgalmazója legyen. A bemutatói között az elmúlt években európai díjnyertes alkotások ugyanúgy megtalálhatók voltak, mint színvonalas magyar filmek és magyar koprodukciók. ?A mozinézővel összeköt minket a film szeretete, és szeretnénk, ha ennek a látássérültek is részesei lehetnének? ? mondta Kalmanovits Balázs, a Vertigo Média által üzemeltetett mozi, az Art+ Cinema vezetője.

A 90 decibel hat éve zászlóshajója a színházi előadások professzionális akadálymentesítésének látás- és hallássültek számára. Tevékenységük országos, több mint 12 színházzal dolgoznak együtt. A bécsi székhelyű Erste Foundation nemzetközi zsűrije 2013-ban 13 ország csaknem 2000 szervezete közül választotta ki és jelölte társadalmi integrációs díjra a 90 decibel Projectet.

anyam_es_mas_futobolondok_a_csaladbol_03

Az együttműködés nyitányaként május 29-én 16 órától Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című magyar játékfilmjét tekinthetik meg a látássérült érdeklődők narrátor közreműködésével.

Az Anyám és más futóbolondok a családból november óta látható a magyar mozikban, eddig már több mint 35 ezer néző tekintette meg. A film január végén a magyar kritikusok éves díjátadóján három díjat nyert: Fekete Ibolya a legjobb forgatókönyv, Básti Juli a legjobb színésznő, Gáspár Tibor a legjobb férfi mellékszereplő elismerést kapta meg.

A további akadálymentesített vetítések időpontjáról és a filmekről a 90 decibel által kiküldött hírlevelekből, valamint a szervezet (90decibel.org) és a mozi honlapjáról (www.artpluszcinema.hu) kapható információ

A rovat további cikkei