fbpx

Híd épült Új-Zéland és hazánk között

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke köszöntötte a díjazottat Budapesten, a Kodály Emlékmúzeumban május 26-án. Az ünnepi eseményen Sarah Isabel Bisley új-zélandi karnagynak, az Aorangi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójának és művészeti vezetőjének egy Kodály-művel kedveskedtek, amelyet Szabó Ildikó csellóművész adott elő, hiszen Sarah Isabel Bisley is csellóművészként kezdte a pályáját.

 

_D0A7732_Copy

A felcsendülő Kodály-dallamokat követően Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző laudációját hallgathattuk meg, amelyből megtudtuk: Sarah Isabel Bisley csellóművész, karmester az új-zélandi Christchurchben, a Canterbury Egyetemen angol irodalomból és zenéből szerzett diplomát, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta csellótanulmányait Mező Lászlónál 1982 és 1985 között. Csellista karrierjét kamarazenei keretben Európában és Ausztráliában teljesítette ki, majd szóló csellistája lett a bécsi Mariahilfer Operának, ahol segédkarmesterként is működött.

 

Karmesteri tanulmányait Alexander Polianichko, Dominique Rouits (Párizs), Werner Mueller (Curtis Institute, USA) és Ernst Smole mestereknél folytatta. Vezényelt Franciaországban és Szentpéterváron, klasszikus műveket és kortárs zeneszerzők darabjait adta elő, és megalapította az Új-Zélandi Polymnia Együttest. Ennek legkimagaslóbb teljesítménye magyar estje volt.

 

_D0A7715_Copy

?Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Sarah Bisley pályáját első magyarországi megjelenése óta figyelemmel kísérhettem, így tanúja lehettem hazánk, kultúránk iránti lelkes elkötelezettségének. Ennek eredménye nyelvünk elsajátítása, magyar zeneszerzők műveinek ismertté tétele Új-Zélandon, ott élő magyar közösségekkel való kapcsolata és a zenekarával adott, magyar zeneművekből alkotott, Psalmus Hungaricus nevű hangversenyek sora. Nem lehet megrendülés nélkül hallgatni Kodály Psalmus Hungaricusát új-zélandi hangfelvételen, helybeli előadókkal, kifogástalan magyar nyelven és megragadó zenei megfogalmazásban? ? emelte ki Szőnyi Erzsébet.

 

Sarah Isabel Bisley elmondta: háromgenerációs új-zélandi, hiszen bátor dédszülei a 19. század végén hagyták el Angliát és hajóztak Új-Zéland felé. Ő ? bár keveset tudott Magyarországról ? ugyanígy utazta át a földet, hogy hazánkba jöjjön tanulni. Mint mondta: nagyon boldog, hogy itt lehet, és örömmel fogadja el a díjat, amelyet a magyar zeneművek új-zélandi bemutatása terén szerzett érdemeinek elismeréséül kap.

 

_D0A7763_Copy

A Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adományozta a művésznőnek.

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei