fbpx

A légtornász egy napja

Hogyan telik az akrobata egy napja? Mire gondol, amikor ég és föld között lebeg? Mi ad erőt neki ahhoz, hogy emberfeletti erőfeszítéssel megteremtse a könnyedség illúzióját? A Recirquel Társulat, az újcirkusz műfajának legkiválóbb hazai képviselője ezúttal gyerekeknek mesél a cirkuszról.

 

Kristaly
Jelenet a Kristály című előadásból

A Recirquel Újcirkusz Társulat legújabb, formabontó produkciója az artisták mindennapjait és a színfalak mögött zajló munkát mutatja be Vági Bence művészeti vezető és a társulat művészeinek beszélgetésein, majd a légtornászok által tökéletesített zsánerszámokon keresztül. A kétrészes matinéprodukció az újcirkusz műfaj legkiválóbb hazai képviselőivel mesél a cirkuszról, ezúttal gyerekeknek. A légtornász egy napja című előadást május 19-én két alkalommal mutatják be a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozatán.

A kétrészes előadás első felében a társulat tagjai személyes beszámolókon keresztül tárják fel, miképp tartják formában magukat, hogyan képesek teljes körű koncentrációra, miközben akár több tíz méter magasan lebegnek a színpad felett. A darabban az előadások háttérfolyamatai is szerepet kapnak, így többek között olyan fontos feladatokra is fény derül, mint a motorkezelés, vagy az egyes artistaszámok előkészítése.

 

A_Meztelen_Bohoc__foto_Nagy_Attila
A meztelen bohóc
Fotó: Nagy Attila

A második részben a színházi elemeken van a hangsúly: a részletek zenés, színpadi egységgé állnak össze, melyet a társulat korábban bemutatott előadásai ihlettek, így egymás után elevenednek meg A meztelen bohóc, a Kristály, és a Párizs éjjel jelenetei.

„Szerettük volna megmutatni azt a folyamatos testi és szellemi erőfeszítést, amely az artisták kiváló teljesítményéhez szükséges. Munkánk során elengedhetetlen az állandó jelenlét és koncentráció, hiszen egy-egy tökéletesen kivitelezett számnál az artisták valójában az életükkel játszanak – a produkció a nézők számára tapasztalható légiesen könnyed előadásmódot és a mögötte rejlő emberfeletti teljesítményt hivatott érzékeltetni” – mondta el Vági Bence.

A rovat további cikkei