fbpx

A Mamahoteltől Az utolsó vacsoráig

szimbiozis_
Andrasev Nadja: Szimbiózis

A 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idei versenyprogramját három előzsűri válogatta. A több mint 200 beérkezett magyar nevezésből összesen 2 egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a versenyprogramba, emellett közel 30 film az információs programba. Az európai versenyben 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál látható, valamint 12 animációt vetítenek versenyen kívül.

Klingl_Bela_-_Remake
Klingl Béla: Remake

A világ animációs fesztiváljait bejárt Ruben Brandt, a gyűjtő, valamint a Salamon király kalandjai című egész estés alkotások mellett a magyar rövidfilmes versenyprogramban debütál itthon Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis, melyben egy fiatal nő a férje szeretői után kutat.

Szintén a rövidfilmek között látható Buda Flóra Anna személyes hangvételű Entropia című MOME Anim diplomamunkája, mely az idei Berlinalén kezdte meg nemzetközi útját.

utolso_vacsora_03
Rófusz Ferenc: Az utolsó vacsora

A KAFF-on vetítik először nyilvánosan Rófusz Ferenc új alkotását, Az utolsó vacsorát, mely Leonardo da Vinci ikonikus falfestményét eleveníti meg.

Műsoron lesz még többek közt a Magyar Filmkritikusok Szövetsége által a legjobb 2018-as animációnak megszavazott, szürreális családtörténetet bemutató Sellők és rinocéroszok Traub Viktória rendezésében, Orosz Tina a Budapesti Metropolitan Egyetemen készített Mamahotel című diplomafilmje, melyben a szülőkről való leválás nehézségeit jeleníti meg humoros módon, valamint Klingl Béla Remake című kisfilmje, mely a főszereplő életvonalát követi nyomon.

animacio_MA_orosztina_mamahotel_v002
Orosz Tina: Mamahotel

A diákfilmek között találunk alkotásokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről (Molnár Eszter: Kegyelem, Simon József: Nem baj), a Budapesti Metropolitan Egyetemről (Kiss Nóra: Inner Rooms, Horesnyi Máté: Reggeli), az Illyés Művészeti Akadémiáról (Boros Bettina, Boros Brigitta: Élő anyag), a Partiumi Keresztény Egyetemről (Kádár Klaudia: Álmatlanság), valamint a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium animációiból (Tóth Lili: Az árnyék).

Atjaro_Masvarosba
Gelley Bálint Átjáró Másvárosba

A 28 sorozatepizód között a legfrissebb magyar alkotások láthatók, mint például Gelley Bálint Átjáró Másvárosba mesekönyv-adaptációs szériájának legújabb része, a Kovásznai György ötlete alapján továbbvitt és újragondolt Candide című széria egyik epizódja Kreif Zsuzsanna rendezésében, illetve B. Nagy Ervin magyar sportolók életét feldolgozó sorozatának, a Cserebogarak egyik darabja.

A KAFF-gal egyidőben zajlik a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál, melynek versenyében 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál szerepel, emellett 12 animációt vetítenek az információs programban.

Medvevilag_Sziciliaban_1
Lorenzo Mattotti: Medvevilág Szicíliában

A KAFF-on látható először a részben a Kecskemétfilm stúdiójában készült Medvevilág Szicíliában című egész estés film, mely egy emblematikus olasz mesekönyvet dolgoz fel. A Lorenzo Mattotti rendezésében készült film nemzetközi bemutatója az idei Cannes-i Filmfesztiválon volt, ősztől pedig a magyar mozikban is látható.

Az idei fesztivál versenyét három zsűri szemlézi. A KAFF alkotásait Ishu Pathel indiai animációs rendező, Csupó Gábor, a Klasky?Csupo animációs stúdió alapítója, Pápai Zsolt filmtörténész, Bán János író, valamint Lakatos Pál szobrász zsűrizi.

B_Nagy_Ervin_-_Cserebogarak_-_Karpati
Cserebogarak

A június 19. és 23. között megrendezett KAFF nyolc helyszínen zajlik. Az idei fesztivál vendégországa Afrika lesz, így az itthon kevésbé ismert afrikai animációs filmtermésből is látható válogatás.

2019-ben ünnepeljük a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 150 éves évfordulóját, ezért a KAFF-on külön blokkot szentelnek a kortárs japán animációnak.

A fesztivál ideje alatt ?work in progress? előadást tart a most készülő Toldi sorozatról Jankovics Marcell, munkásságába vezet be Michaël Dudok de Wit, amerikai animációs tapasztalatairól mesél Csupó Gábor, Orosz István pedig az animációs filmkészítésig vezető útját mutatja be.

Traub_Viktoria_-_Sellok_es_rinoceroszok
Sellők és rinocéroszok

A fesztivál ideje alatt kiállítás látható Ishu Pathel, Csáki László, Haui József, Bognár Éva Katinka, valamint Horkay István munkáiból. A KAFF könyvbemutatókkal is várja az érdeklődőket: itt mutatkozik be Varga Zoltán legújabb könyve, mely a kecskeméti rajzfilmstúdió történetét dolgozza fel, valamint Kollarik Tamás és Fülöp József Magyar Animációs Alkotók I. című riportkötete, melyben magyar animációs alkotókkal készült interjúk olvashatók.

A 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 11. Európai Játékfilm és Tv-film Fesztivál programja a KAFF oldalán található.

A rovat további cikkei