fbpx

Országjáráson a Kulturális Alap

nka
Krucsainé Herter Anikó

Nemzetközi konferenciát is tart majd az NKA a Parlament felsőházi termében ? mondta el a jövőbeni tervekről. A kétnapos rendezvényre olyan környező és távolabbi országokból érkeznek nemzetközi előadók, melyekben megtalálható a magyarországihoz hasonló támogatási gyakorlat. ?Arra vagyunk kíváncsiak, más országok ezt hogyan csinálják? ? mondta el a főigazgató. 

 

Az elmúlt húsz év alatt 111 milliárd forint került az Alapon keresztül a kulturális élethez ? az összeg 112.551 támogatott pályázat között oszlik el úgy, hogy évente több mint ötezer pályázóval állnak kapcsolatban.

 

Az aktuális pályázati felhívások között felsorolta a cirkuszművészeti területen meghirdetett nyílt pályázatot, a hároméves fesztiváltámogatásra kihirdetett pályázatot, valamint azt az alkotói támogatást, mely esetében rekord mennyiségű, 1500-1800 pályázattal számolnak. Továbbá a könyvkiadással kapcsolatos pályázati kiírás harmadik fordulójának lebonyolítása zajlik az idén.

 

Krucsainé Herter Anikó kifejtette: az Alap minden évben összeállítja pályázati naptárját: a második félévi pályázati kiírásokat most júniusban fogják pontosítani.

 

A változások között felsorolta, hogy 2013. január 1-jétől kizárólag elektronikusan lehet pályázatot benyújtani. ?A működőképesség feltételeként augusztus 26. és szeptember 8. között nem működik majd az NKA portálja: nem lehet pályázatot beadni, nem lehet elszámolásokat benyújtani, nem kap senki értesítő leveleket. Miközben kifelé nem működik majd az Alap, befelé folyik a munka: a szerződések tehát ebben az időintervallumban is készülnek. Pályázati kiírást azonban ebben az időszakban nem teszünk közzé? ? mondta el.

 

nkaTovábbi változás, hogy 2012 januárjától nevezési díjbefizetési kötelezettség terheli a pályázókat. A bevétel azonban nem az Igazgatóság bevételeit növeli, ezek az összegek ugyanis nem a működés ellenszolgáltatásai, hanem a pályázati keretösszeget növelik.

 

Újdonságot jelent az is, hogy a hárommillió forintot meghaladó támogatások esetében kötelező két részletben utalni az összeget. A jogszabály szerint a kiutalt támogatást 30 napon belül fel kell használni, különben vissza kell utalni az összeget, vagy kötbért számol fel az Alap.

A rovat további cikkei