fbpx

Stand-up tragedy jazzel tálalva

?A Microphobia tulajdonképpen progresszív projektek gyűjtőneve, amely alatt olyan programokat szeretnénk megvalósítani, amelyek teljes mértékben hiányoznak a mainstream felületekről? ? mesélte az egyik fellépő, Gödri Bulcsu projektjükről, amelynek első szeletét ma este 7 órakor tekinthetik meg a Roham bárban az egybegyűltek.

Az est első felében stand-up tragedy-t hallgathatnak meg a nagyérdemű publikum tagjai. Gödri Bulcsu elmondta, hogy a stand-up tragedy megkülönbözteti magát a stand up comedy-től abban az értelemben, hogy ők ?jópofáskodás mentes monológokat? adnak elő, céljuk a „tükör előtt begyakorolt szövegekkel szemben egy alternatív nyilvánosság létrehozása?. A műfaj a George Carlin-féle humort viszi tovább, amelynek jellemzője, hogy ezek ?lényeges állítás igényével? megszülető szövegek, amelyek rögtönzöttek, nagyon személyesek és közvetlenek.

Az estet Csepeli R. Zoltán kezdi, aki egy hagyományos értelemben vett stand-uppal érkezik a Rohamba, előadása attól lesz érdekes, hogy „nagyon esetiből, hétköznapiból tud kibontani valami univerzális igazságot”. Pálfalusi Zsolt esztéta laptop tragedy-je az est egyik üde színfoltja, hiszen nem szavakkal, hanem vizuális és akusztikus elemekkel dolgozik. Olyan vizuális anyagokat vetít, amelyeket írásban kommentál a laptopján keresztül. „Itt nem a megbotránkoztatás a cél, hanem természetesen meglesz a dolog esztétikai és dramaturgiai íve” – mesélte Bulcsu.

microphob

?Én kifejezetten a hard talk műfajában alkotok? ? mondta el műsoráról Gödri Bulcsu. A műfaj lényege, hogy az előadó határozottan kiáll valami ? legtöbbször ? nem túl népszerű dolog mellett, felvállalva ezáltal ezzel mindenféle támadást. Célja, hogy új irányba vigye el a hallgatóság gondolkodásmódját. ?Olyan monológokat tartok, amelynek nem a nevettetés a célja, hanem a katarzis. A humor, az irónia és az önirónia is jellemzi az előadásomat, de nálam nem a tükör előtt begyakorolt poénvadászat zajlik,hanem azt szeretném elérni, hogy akkor ott, a közvetlen életemből levont tanulságokat tegyem meg, és valamilyen közös katarzishoz jussunk el a hallgatósággal?.

A triumvirátus szózsönglörködése után a Jazzin’ the Box nevű formáció koncertje emelei tovább az est fényét. Horváth ?Tojás? Gábor zongorán, Gátos Bálint basszusgitáron és
Fekete János ‘Jammal? beatboxon zenél, az együttes énekesnője pedig Pápai Zsanett. A zenekar progresszív jazz zenét játszik, és az a különlegességük, hogy dob helyett beatbox-ot használnak, ezáltal a jazz stenderdek modern zenei környezetbe kerülnek ? mondta el róluk Gödri Bulcsú. Az est folyamán a saját dalok mellett feldolgozásokat is játszanak a közönségnek.

A rovat további cikkei