fbpx

Szavakból mozdulat

Honnan jött az ötlet, hogy egy kísérleti táncfilm legyen a diplomamunkád?

 

Az ötlet egy fősikolai feladat alkalmával született meg, amikor azt a feladatot kaptuk, hogy készítsünk egy projektet nézőpontváltás hívószóra. Abban az időben azzal kísérleteztünk, hogyan lehetne alacsony költségvetéssel motion capturet csinálni. Ehhez volt hat webkameránk, amiknek az egyidőben rögzített képeiből szerettük volna kinyerni a mozgásinformációkat. Ebből jött az ötlet, hogy vegyünk föl valamit sok kamerával, tegyük egymásra a képeket, és nézzük meg mi lesz belőle. Azt hiszem, elég korán egyértelművé vált, hogy ezt egy táncossal szeretném csinálni.

 skizm

Ekkor kevés volt az idő a kivitelezésre, csak egy 3D-s szimulációig jutott el a dolog, ami viszont annyira meggyőző volt, hogy úgy döntöttem, érdemes lenne komolyabban foglalkozni vele. A tanáraim is látták benne a potenciált, a diplomázás pedig közelgett.

 

Miért izgalmas számodra a tánc?

 

Amikor nekifutottam ennek a projektnek jóformán lövésem sem volt arról, mi is az a kortárs tánc, egy kezemen meg tudtam számolni, hogy hány táncelőadást vagy -filmet láttam, azokat se nagyon értettem. Valószínűleg pont ezért is volt érdekes.

Nagyjából előttem volt egy kicsit zaklatott, nehezen interpretálható mozgásforma. A filmemhez pedig egy jól izolálható, de mégis változatos ?eseményre? volt szükségem, magától értetődő volt, hogy ehhez egy táncos kell. A dolgok akkor kezdtek el izgalmassá válni, amikor elmeséltem Szűcs Dóra Idának, aki a koreográfiát csinálta és a film szereplője is, hogy milyen érzéseket szeretnék látni és pár nappal később a próbákon azt kaptam vissza mozdulatokban, amit korábban szavakban fogalmaztam meg.

 

Honnan jött a cím ötlete? Hogyan áll a tartalom szolgálatában a számítógépes technika?

 

A cím akármilyen furcsa is a skizmából ered. Eleinte egy munkacím volt, forgatás előtt még gondolkodtunk rajta, hogy mi is legyen a film címe, de végül úgy találtam, rendben van ez így. Legalább ad egy kis kapaszkodót.

 

skizm1
A rendező

Hamarabb volt meg a film technikai ötlete mint a tartalma, ezért aztán kettős szerepet játszanak a számítógép adta lehetőségek. Eleinte inspiráció volt, a folyamat előre haladtával pedig eszközzé vált a tartalom formálásában. A nyolc kép egymásra vetítésével és látható képek számának változásával valószínűleg könnyebben, értelmezhetővé válik a koreográfia, mintha, azt a megszokott módon látnánk.

 

Mennyi ideig készült a Skizm?

 

A zene és a koreográfia készítése cirka egy hónappal a forgatás előtt kezdődött el. Egy (szép hosszú) nap alatt vettük fel a nyerset. A forgatás után elutaztam Erasmussal egy Leeuwarden nevű holland városkába, ahol egy fél évet tanultam a Minerva Academy of Pop Culture nevű iskolában. A film vágásának és utómunkájának oroszlánrésze itt készült. A holland oktatási rendszer merőben más mint a magyar: itt a tanulás önálló projektek köré szerveződik, úgyhogy itt szinte semmi más dolgom nem volt mint, hogy a filmmel foglalkozzak.

 

A rovat további cikkei