fbpx

Színházi látványtervek versenyeznek

Magyarország három installációval vesz részt a Prágai Quadriennálén, a színházi látványtervezők négyévenkénti seregszemléjén.

infinite_dune_
Végtelen dűne

A kiállítás központi, Országok és Régiók nevű szekciójában a Végtelen dűne című installációt mutatják be, amely Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervező, Juhász András videoművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.

Az alkotás egy videóra és ledfalra alapuló komplex építmény, amely kívül visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, belül pedig homokdűnéket megsokszorozva kietlen és végtelen sivatag benyomását kelti.

vegtelen_dune
A Végtelen dűne című installáció egy pillanata

Az installáció célja annak felmutatása, hogy amíg a színházban a külvilág hatása elől bújik el az ember, közben mégis közösségi élményként élheti meg a művészi tapasztalatot a többi nézővel együtt. A színházban egyszerre vagyunk egyedül, mégis társaságban.

A Diákszekcióban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem látványtervezés, fényképészet és építészet szakos hallgatóinak installációját mutatják be.

mi_van_a_felhoben-768x432
Mi van a felhőben?

Projektjük, a Mi van a felhőben? című, részben a változékony képzeletre és az egymásba folyó gondolatokra, részben pedig a mai techno-kulturális világunkat is meghatározó számítógépes felhőre utal, amelyben képeket, terveket és egyéb felhalmozódó emléknyomokat őrzünk.

A rengeteg plexicsőből összeálló plasztikus felhő-installációba belépve a néző a négy egyetem hallgatóinak terveivel, formát kereső elképzeléseivel találkozik, amelyeket végigkövetve bejárjuk a tervezési folyamat állomásait az ötlettől az elkészült alkotásig.

gordon_eszter_jelmez
Nagy Fruzsina: Andrássy úti villa című jelmeze
Fotó: Gordon Eszter

A színháztörténeti emlékezet bemutatását célzó Fragmentumok szekcióban Nagy Fruzsina Andrássy úti villa című jelmeze látható a PestiEsti című 2007-es előadásból, amelyet a kiállításon audiovizuális technológia segítségével keltnek újra életre.

A kiállítást egy térspecifikus előadásokat bemutató fesztivál és több performansz is kiegészíti, amelyek programjában szintén találkozhatunk magyar művészekkel. A prágai főszervezők meghívására látható lesz a Flock Project Vertikális tánc című produkciója, Bérczi Zsófia Morfománok és Somló Dávid Drift című performansza, valamint Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza kórus előadása, a Tabu kollekció is.

További részletek ezen a linken olvashatók.

A rovat további cikkei