fbpx

Tíz napig szól a zongora

Az őszi zenei évad egyik kiemelkedő eseményének augusztus 25-ei sajtótájékoztatója Szabó Marcell Fischer Annie-ösztöndíjas zongoraművész szólójával kezdődött, ezt követően dr. Hoppál Péter elmondta: sok zenei versenyt és fesztivált rendeznek szerte a világban, ám a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny kitűnik, hiszen tematikus verseny, mely nagyfokú virtuozitással rendelkező zongoristáknak nyújt lehetőséget arra, hogy megmérettessék tudásukat. Három kontinens tizenegy országából érkeznek a versenyzők, összesen 36 fiatal kap lehetőséget arra, hogy a nemzetközi zsűri előtt csillogtassa meg tudását. Dr. Hoppál Péter hozzátette: a nemzetközi zenei világ feltörekvő tehetségei fogják összemérni tudásukat, így a verseny idejére Budapest központtá válik.

DSC_2728_Copy

 

Dr. Hoppál Péter kiemelte, hogy a Magyar Állam nagy figyelmet szentel az ilyen rendezvényeknek. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 100 millió forintos állami támogatást kapott, ahogy a Nemzetközi Marton Éva Énekverseny is. A kormány emellett 160 millió forinttal támogatta a Nemzetközi Karmesterversenyt, illetve 60 millió forinttal a Nyári Nemzetközi Akadémia és Fesztivált. Továbbá arról is beszélt, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 42 ezer euró összértékű díjai között szerepel az egymillió forint értékű különdíj, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közreműködésével ajánl fel.

 

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Ennek az első nemzetközi zongoraversenynek a győztese Fischer Annie volt, aki magasra tette a lécet ? jegyezte meg dr. Hoppál Péter, majd hozzátette: az idei verseny repertoárja alapos felkészülést, magas szellemi teljesítményt és virtuozitást kíván meg a résztvevőktől. Az esemény szervezői a versenyzők mellett a közönségre is gondoltak, ingyenes kísérőprogramokkal várják a Liszt Ferenc térre érkezőket. A Zongorakarnevál elnevezésű programsorozat keretében szeptember 2. és 4. között koncertek, videóinstallációk és képzőművészeti kiállítások töltik meg a teret. Különböző művészeti ágak izgalmas találkozása lesz ez a kísérőrendezvény, mely olyan versenyhez kapcsolódik, amely a zenei világ központjává varázsolja Budapestet ? emelte ki dr. Hoppál Péter.

DSC_2641_Copy

 

A sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy rendkívül fontos mutatója egy verseny presztízsének az, kik a zsűri tagjai. Mint mondta: a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny ebből a szempontból is kiemelkedő esemény a nemzetközi zenei versenyek között, hiszen a magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezendő megméretés zsűrijébe olyan neves művészek kaptak meghívást, mint Kurtág György, Kun Woo Paik, Michel Béroff, Frankl Péter, Leslie Howard, Cyprien Katsamaris, Dráfi Kálmán, Kovács János, Mocsári Károly vagy Mácsai János. Garanciát jelent továbbá az is, hogy Kocsis Zoltán a szerkesztőség elnökeként vesz részt a munkában.

 

A verseny ünnepélyes megnyitója szeptember 2-án este lesz a Zeneakadémia Solti termében. A nyitó koncert előtt a közönség is tanúja lehet az izgalmas pillanatnak, mikor kisorsolják, hogy ki kezdi a versenyt, és mi lesz a sorrend. Ezt követően a Barabás Márton képzőművész munkáit bemutató, Zongoraobjektek című kiállítás várja az érdeklődőket, mely a zongoraverseny végéig lesz látható a Zeneakadémián. Az elődöntők szeptember 3. és 5. között lesznek, a középdöntőkre szeptember 6-án és 7-én, majd a szóló döntőre szeptember 9-én, a zenekari döntőre pedig szeptember 10-én kerül sor. A versenysorozat szeptember 11-én este fél nyolckor díjkiosztóval és gálakoncerttel zárul a Zeneakadémia Nagytermében.

DSC_2664_Copy

 

A verseny nyitóhétvégéjén számos rendezvény várja az érdeklődőket a Zongorakarnevál keretében ? hangsúlyozta Szamosi Szabolcs. Többek között egy minikoncert, melyen Fischer Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek játszanak a Liszt Ferenc téren elhelyezett 1904-es Steinway zongorán, szeptember 3-án, este fél nyolckor a Virtuózok koncertje, melyet a Zeneakadémia falára kivetített videóinstalláció követ, valamint egy különleges klasszikus zenei várostörténeti kalandozás, melynek keretében Liszt Ferenc életének fontos helyszíneit látogathatják meg a résztvevők.

 

Mácsai János, a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny zsűrijének és szerkesztőbizottságának tagja kiemelte: sok verseny van a világban, de ennek a megméretésnek a nehézségi foka túlszárnyalja azokat. Liszt Ferenc a transzcendentális szóval illette azokat a darabokat, melyeket a versenyzőknek el kell játszaniuk, méghozzá azért, mert földöntúli a nehézségük és nagyon magas színtű virtuozitást kívánnak meg a művészektől. A résztvevőknek mindhárom nagy Liszt-versenyművet ? Esz-dúr zongoraverseny, A-dúr zongoraverseny, Haláltánc ? fejből kell játszaniuk, ez pedig hatalmas tudást igényel. Egy ilyen verseny ugródeszka, fantasztikus indulási lehetőség a fiatal zenészek számára, szinte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy nemzetközi karriert futhassanak be ? mondta Mácsai János, majd megjegyezte, hogy Bach, Mozart és Liszt is részt vett ilyen megméretéseken.

 

A sajtótájékoztató zárásaként a résztvevők megtekinthették a Liszt Ferenc térre kihelyezett zongorákat, melyekbe a képzőművészeti egyetem diákjai leheltek új életet. Dr. Hoppál Péter és Szabó Marcell meg is szólaltatták az egyik pianínót.

DSC_2721_Copy

 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt Liszt Ferenc születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve idén 14. alkalommal rendezik meg. A verseny Zongorakarnevál elnevezésű kísérőprogramjának célja, hogy közel hozza a zenét a Liszt Ferenc térre kilátogatókhoz, így alakítva közös zenei ünneppé és egyben Liszt előtti tisztelgéssé a rangos eseményt.

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei