fbpx

A velencei kalmár a Vörösmartyban

A velencei kalmár az egyik legproblematikusabb Shakespeare-mű. ?Fő témája nem az antiszemitizmus, mint ahogy nem is az antifeminizmus ? írja Géher István a darabról ?, de motívumként mindkettő megtalálható benne, napjaink jó néhány vitakérdésével együtt. Hogy mit kezdhetünk azzal, aki másmilyen, mint mi; hogy megbízhatunk-e a törvényekben, hogy félnünk kell-e a nőktől; hogy miből lesz, és mire való a pénz… Mindez egymásba gabalyítva és belégyömöszölve egy szokványos-romantikus komédiába.?

151

A velencei kalmár problémaszínmű, mert a felvetett kérdések száma nincsen arányban a megválaszolt kérdések számával. Ám Shakespeare zsenialitása ezúttal is lenyűgöző: a történet cselekményessége, a jellemek árnyaltsága ismét meggyőz bennünket arról, hogy érdemes a reneszánsz költőfejedelem színházába ellátogatnunk.

580

A kérdésekre ugyanis nekünk kell válaszokat találnunk.

Antonio, a velencei kalmár, gazdag kereskedő szerepében Gáspár Sándort láthatjuk. Többek között találkozhatunk még Nagy Péterrel, Tűzkő Sándorral, Lábodi Ádámmal, Kricsár Kamillal, Törőcsik Franciskával és sok más nagyszerű színésszel.

779

Helyszín: Vörösmarty Színház Nagyszínpad

Időpont: február 13. 19 óra

Fotó: Vörösmarty Színház

A rovat további cikkei