Szendrői Csaba // Elefánt

Fotó: Hegyi Júlia Lily
Kedvenc külföldi lemez: Mindchetter − Imaginery Audience

„Ez a lemez azért tetszik különösen, mert nagyon eredetien keveredik benne a vokál és az elektronika. Úgy működik benne a szöveg és az ének, mintha egy teljesen más sztílóból fogtak volna sávokat, amiket aztán elektronikus zene alá vágtak. Persze hallatszik rajta, hogy a kettő stimmel, nagyon varázslatos az összhang. Azt is szeretem benne, hogy az egyszerű dalokat nagyon jó dalszövegek teszik teljessé, és nincsenek túlbonyolítva. Na, ezt a lemezt rommá hallgattam.”

Kedvenc magyar lemez: 6363 − Metamatika

„Idén főként olyan zenéket hallgattam, amiknek az elkészítésében valamennyire én is részt vettem, úgyhogy egy kicsit hazabeszélek most. Szerintem az egyik legjobb magyar hip-hop lemez a 6363 Matematikája, és mindenképp megemlíteném az Analog Balaton lemezét is, noha az is igaz, hogy nem is nagyon hallgattam mást, nem vagyok túl objektív.”

Schoblocher Barbara // Blahalouisiana, Aron Andras & The Black Circle Orchestra

Fotó: Martin Wanda
Kedvenc külföldi lemez: Billie Eilish − Happier Than Ever

„A Billie Eilish-lemez egy remekmű, először a turnébuszban hallgattam meg hazafelé a sötétben. Nagyon ritka, hogy egy hasonló poplemez az elejétől a végéig teljesen leköti a figyelmem, de itt minden dalnál felkaptam a fejem valamire. Leginkább az fogott meg, ahogyan megszólal az album. Finneas egy zseni. Szokatlan helyen, szokatlan vokálok és nagyon finom minimál hangszerelés. Az egész anyag nagyon intim, miközben 100% poprecept, de mégis valahogy más. Jó minőségben, fülessel hallgassátok!  

Jorja Smith az egyik kedvenc énekesnőm. Olyan érzékenység van a hangjában, mint senkinek ebből a generációból. Szeretem, ahogy elmeséli a történeteit, szeretem, hogy keserű, de közben nagyon catchy. Ez a lemez is olyan, hogy csak beteszed, és visz magával. A kedvenc dalom róla a Home.”

Kedvenc magyar lemez: Beton.Hofi − comic sins

„Beton.Hofi könnyen fogyasztható köntösben egy olyan oldschool világot hoz a comic sinsen, amit nagyon kedvelek. Amikor tinédzser voltam, aranykorát élte a magyar rap, és én csak azt hallgattam, meg esetleg franciát vagy Wu-Tang Clant vagy Mobb Deepet. Erre az időszakra emlékeztet. Nagyon jók a beatek, a borús hangulatú dalok a kedvenceim. Szeretem a játékos prozódiát és a képeket. Kedvencem a NE HALLGASD MEG. Megyek haza a matek különóráról, iszonyú hideg tél van, és beteszek valami borús rappet, ami beszippant, míg hazasétálok. Ezt az érzést kaptam meg újra ettől a lemeztől.”

6363, azaz Gege

Fotó: Őrsi András
Kedvenc külföldi lemez: Tyler the Creator − Call me if you get lost

„Becsületből nem mondhatok mást. Miután a kortárs hip-hop egyik legmaghatározóbb alakja szinte a semmiből visszatér a gyökereihez egy kis kitekintés után, akkor minden rajongó előkeresi a fivepanel sapkát a fiók aljából, és felhúzza az élénk színű zokniját. Ráadásul még NBA Youngboyból is értékelhető verzét húz elő. Az abszolút kedvenc róla a LEMONHEAD.”

Szintén favorit: Isiah Rashad − The house is burning

Kedvenc magyar lemez: Analog Balaton − Lent

„Nemcsak idén, de nekem az utóbbi években az egyik legérdekesebb projekt az Analog Balaton első lemeze. Olyan csavart teker a nagy múlttal és közönséggel rendelkező magyar alter zenébe, amit legutoljára talán soundban az Elefánt tudott lehozni. Érzékeny szövegek és klasszik alteres dallamvilág fog kezet itt a chilles elektronikával, szerintem páratlan módon. A kedvenc dalom róla a Fent.

Szintén favorit: Beton.Hofi − Comic Sins Mixtape

Héra Barnabás // Carson Coma

Kedvenc külföldi lemez: Buzzard Buzzard Buzzard − You

„A Buzzard Buzzard Buzzardot Zsoma mutatta nekem, miután látta őket Londonban a Twin Peaks vendégeként fellépni, én pedig azóta elválaszthatatlan barátságot kötöttem a brit együttessel. Van bennük egy adag boogie, glam rock meg még egy rakás gitárzenén alapuló klisé – sajnos ezzel engem nem volt nehéz megvenni, de ezek a világosan kivehető hatások nem teszik sablonossá a zenéjüket. Idén pedig folyamatosan raktak ki új dalokat, amit elég szokatlanul rendeztek el a zenei megosztókon. Ezek közül a legerősebb szerintem a You című négyszámos EP-jük, ami alapjaiban határozta meg az idei magányos buszozásaimat.”

Kedvenc magyar lemez: Holi − Sírok és nevetek

„Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki Holi Sírok és nevetek című nagylemezét tartja az idei év egyik legjobbjának. Szerintem valahol Miszter Klausz és Krúbi között találta meg a helyét, mégis nagyon egyedi módon áll a hip-hophoz. Ezek az Avicii-re emlékeztető EDM-alapok is meglepően nagyot mennek; állati viccesek, de közben meg néha tényleg kiráz tőlük a hideg (mármint a jó értelemben). Remélem, hogy a következő kiadványa is legalább ennyire izgalmas lesz.”

Ferenczi Szoni // exSkeemers, Peach Mirror

Fotó: Kaszás Gergely
Kedvenc külföldi lemez: DEHD − Flower of Devotion

„Jájj, kicsit megfogtál ezzel a 2021-es kedvenc lemezzel… éÉn albumok helyett képes vagyok zenekarokra rákattanni, és rongyosra hallgatni minden addig megjelent kiadványukat. Idén fedeztem fel magamnak a DEHD nevű, csodálatos chicagói. indie rocknak titulált zenekart, amelynek a dalai, a mondanivalója, a megjelenése, a színpadi produkciója mind-mind rezonál azzal, amit nekem a zene jelent. Így lehet, hogy egész évben őket hallgattam a legtöbbet, és bár nem jöttek ki új albummal 2021-ben (azazhogy de, egy remix albummal), de nálam ők vitték a pálmát. Jövőre lesz európai turnéjuk, én valamelyik állomáson tuti ott fogok tombolni!”

Kedvenc magyar lemez: Dope Calypso − Tears to Freshwater

„Nagyon kevés magyar előadót hallgatok, közülük is általában olyanokat, akiknek angol számaik vannak (kivéve a Hiperkarma − Hiperkarma albumot, ami meghatározta a tinikoromat, és a mai napig minden dalt kívülről fújok). A Dope Calypso már az Index Dalverseny (2016) óta óriási hazai kedvencem, és bár ez az új album nekem egy picit máshogy szól, mint a korábbiak, de nagyon kedves a szívemnek. Miki nyolcvanas éveket idéző hangja, Lacebo színpadi jelenléte és Vasaló tökéletes dobolása… Szerintem így lett a Chocapic!”

Nóvé Soma // Middlemist Red, Samurai Drive, Mordai

Fotó: Komróczki Diána
Kedvenc külföldi lemez: BADBADNOTGOOD − Talk Memory

„Idén kevés aktuális megjelenést hallgattam. Nagyon progresszív és színes a jelenlegi zenei paletta, mégis inkább az 1950-es, 60-as évek jazzvilága érdekelt az elmúlt egy évben. Így nem meglepő, hogy a BADBADNOTGOOD idei albumát szívesen hallgattam. A korábbi lemezeikhez képest ez egy kevésbé experimentális anyag. Visszamentek a jazzes gyökerekhez, és félretették a hip-hop-os megszólalást. Egy jó példája annak, hogyan lehet újragondolni a múlt zenéjét, más kontextusba helyezni és tovább éltetni a műfaji fejlődést.”

Jakab Péter ‘Fürge’ // Jazzékiel

Kedvenc külföldi lemez: Damon Albarn − The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flow

„Nem igazán hallgattam végig lemezeket az idén, de Damon Albarnt nagyon szeretem, szóval az ő albumát kifejezetten vártam. A húszas éveim vége fele negyvenes emberek lemezeit hallgattam sokat, most, hogy a harmincas éveim végén kezdek járni, úgy tűnik, az ötvenesek jönnek. De megnyugtató, hogy 53 évesen is lehet fasza, csak mérsékelten papás poplemezt írni.”

Kedvenc magyar lemez: Barkóczi Noémi − Dolgom volt

„Barkóczi Noémi lemeze volt az egyetlen olyan idén, amihez folyamatosan vissza-visszatértem. Különösen azért volt izgalmas, mert eléggé más szemszögből mesélnek a dalszövegek, mint ahonnan én nézem a világot, mégis hihetetlenül átélhető az egész, nem lehet nem átlényegülni, miközben hallgatod. És ez nagyon furcsa érzés, legalábbis velem régen volt ilyen.”

Szigeti Zsófi // Solére

Kedvenc külföldi lemez: Billie Eilish − Happier Than Ever

„Mi más lehetne, mint Billie Eilish második lemeze? Elképesztő sounddesign, előremutató produceri munka, és audio-, illetve vizuális értelemben is az egyik legkreatívabb jelenség az idei évben az előadó és a lemeze. A szövegvilága is több helyen nagyon közel áll hozzám, egyik kedvenc dalom az albumról a Your Power, ami az abuzív kapcsolatok témáját feszegeti.”

Kedvenc magyar lemez: Beton.Hofi − comic sins

„Műfajtól függetlenül az egyik legjobb albumnak tartom 2021-ben. Ádinál elsősorban a dalszövegek fogtak meg. Az utcaszleng keverése a költői képekkel, és ennek az egyvelegnek a fordulatossága egyedülálló, sőt még a klasszikus értelemben vett költészet határát is átlépi szerintem. Persze zeneileg is izgalmas az anyag, nagyon tetszik benne, hogy majdnem minden szám másik producerrel készült. A közreműködők között pedig ott van Realisztik is, akinek most jött ki nemrég a Moodswing című lemeze, rá is érdemes lesz odafigyelni a jövőben!”

Szabó Gyula ‘Bozo’ // BOZO, The Keeyman

Fotó: Kolorádó
Kedvenc külföldi lemez: St. Vincent − Daddy’s Home

„Többnyire sajnos régebbi zenéket hallgatok (2-3 év lemaradással érnek be nálam némely lemezek), de az ideiek közül St. Vincent Daddy’s Home lemeze és annak 1970-es évekbeli hangzása, az előtérbe helyezett szitárszólamai és eleve a megjelenése ragadott meg. Nagyon szeretem róla a Melting of the Sunt és a Down-t.”

Kedvenc magyar lemez: Mayberian Sansküllotts − Rekult II.

„Azt hiszem, idén a Mayberian Sansküllotts Rekult II. lemeze pörgött nálam a legtöbbször. Egyébként is már 10 éve rajongó vagyok, de borzasztó jó élmény az akkor megkedvelt dalokat nem egy traktorban szétrágott kazetta minőségében hallgatni, hanem nagyon jó hangminőségben és hangszerelésben.”

Mihalik Ábel // Abel Label, Jónás Vera Experiment, Fenyves Trió, Mr Moodburn

Kedvenc külföldi lemez: Transatlantic − The Absolute Universe

„A The Absolut Universe-t emelném ki elsőre, de szeretném meghallgatni már Steven Wilson idei lemezét is, illetve nagyon várom a Punch Brothersét is, ami csak 2022-ben fog megjelenni. Előre megszavaznám 2022 kedvenc lemezének részemről, de megkérdezhetnél újra, és akkor le is írom szerintem.”

Kedvenc magyar lemez: ÉK − Out of the cave

„Az igazat megvallva nem vagyok valami naprakész zenékből. Ha fel is fedezek valamilyen előadót vagy lemezt, akkor általában nem a 2020-as években teszem. Hazainak az Ék − Out of the cave lemezét mondanám, de hamarosan a Mörk új lemezét is szeretném meghallgatni. Kicsit sajnos mindennel le vagyok maradva.”