fbpx

A budapesti street-art arcai − 2. rész

Bár sokakban még mindig felmerül a kérdés, hogy a street-art művészet vagy vandalizmus-e, érdemes különbséget tenni egy frissen festett falra felfújt csúnya tag, és egy legális felületre készített műalkotás között. Az új sorozatunkban bemutatott művészek egyértelműen a második kategóriába tartoznak.

Cikksorozatunk előző részében már bemutattuk a budapesti street-art néhány ikonikus arcát, a második szekcióban pedig újabb egyedi stílusú, izgalmas alkotót hoztunk nektek. Az, hogy mitől válik egy street-art igazán kiemelkedővé, rengeteg dologtól függ: van, amelyiket a monumentalitása, van, amelyiket kidolgozottsága, és van, amelyiket furcsa elhelyezése teszi jellegzetessé. Íme néhány példa ezekre.

VOID

Karriere graffitivel kezdődött 1995-ben, majd 2000 körül váltott a figurálisabb street-artra. Legszívesebben spray festékekkel dolgozik, és gyakran használ sablonokat a munkáihoz. Általában emberi arcokat ábrázol, amiket saját stílusában próbál megalkotni, keverve különböző természeti és urbánus elemekkel.

Ha még több munkáját szeretnéd látni, katt ide!

Mute

14 éves kora körül kezdett érdeklődni a graffiti iránt, először csak füzetbe rajzolgatott, majd hamarosan egy közeli ismerőse hatására falra cserélte a papírlapot. Főként meseszerű, figurális vagy karikaturista stílusban fest, többek között ő dekorálta ki a Deák téri Fröccsterasz falát is.

Ha még több munkáját szeretnéd látni, katt ide!

Szárnyas doboz

Aktívabban a ’90-es évek vége óta van jelen a hazai street-art világában, elsősorban kültéri öntapadós vinyl+ lakkfilc montázs technikákkal ragasztja fel műveit. A fő motívum egy viszonylag egyszerű, de folyamatosan változó karakter. Pont ennek a befejezetlenségnek köszönhetően formailag is variálódik és a mondanivalója is állandóan változik. A művészt az érdekli, hogy meddig lehet absztrahálni ugyanazt a karaktert, hogy még éppen felismerhető maradjon.

Ha még több munkáját szeretnéd látni, katt ide!

Suzy

2015 nyarán kezdett graffitivel foglalkozni, legszívesebben a klasszikus festékszórós technikával festi fel alkotásait. Védjegye a kis arcpír, ami minden általa tervezett karakter arcán megjelenik. Egy korábbi interjúnkban bővebben is mesélt munkásságáról, ezt itt olvashatjátok el.

Ha még több munkáját szeretnéd látni, katt ide!

A rovat további cikkei