Néhány cserével a programban, de megrendezik július 2. és augusztus 30. között Szlovénia legrangosabb komolyzenei fesztiválját, a 68. Ljubljana Fesztivált.

Darko Brlek, a fesztivál igazgatója és művészeti vezetője – aki két héttel ezelőtt még nem volt biztos abban, hogy a programsorozat idén megvalósulhat – közölte, hogy a program tele lesz kiváló koncertekkel és előadásokkal.

Kifejtette: bár a moszkvai Nagyszínház és a Pittsburgh-i Szimfonikus Zenekar lemondta részvételét a fesztiválon, sikerült olyan művészeket meghívni, akik már évek óta szerepelnek a kívánságlistán. Így például augusztus 18-án fellép az osztrák-orosz Anna Netrebko, aki az egyik legismertebb sztárénekes az opera világában, augusztus 26-án pedig Jonas Kaufmann világhírű német tenor.

A fesztivál számos előadással emlékezik meg Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulójáról is, köztük a megnyitóval, amelyen a Szlovén Szimfonikusok Charles Dutoit kétszeres Grammy-díjas karmester vezénylésével Beethoven 9. szimfóniáját adják elő. A rendezvénysorozatot is Beethoven-művekkel zárják a milánói La Scala filharmonikus zenekara előadásában.

A fesztivál fő helyszíne az óvárosban található Kongresszus tér lesz, ahol a koronavírus-járvány miatt előírt óvintézkedések könnyebben végrehajthatók. Zoran Jankovic, Ljubljana polgármestere elmondta: abban az esetben, ha a vártnál nagyobb lesz az érdeklődés, többlet ülőhelyeket tudnak biztosítani a tér melletti Zvezda parkban, vagy utcában, amelyet lezárhatnak a forgalom elől.