Az év sajtófotója

A fődíjas Csiba Jaszujosinak, az AFP francia hírügynökség kelet-afrikai fotóriporterének Straight Voice című fotója egy fiatal szudáni férfit ábrázol tüntetők közepette, amint verset szaval. Az áramkimaradás miatt sötétbe borult kartúmi utcán társai mobiltelefonjaik lámpáival világítják meg őt. A fotó az Általános hír kategóriájának első helyezettje is lett.

Fotó: Csiba Jaszujosi/Agence France Presse

Ahmed Ibrahim 18 éves, az SDF (Syrian Democtaric Forces) kurd szervezet oldalán küzd. A szír-török határon a török erőkkel folytatott harcban súlyosan megégett. Amikor meglátogatta őt barátnője először az Al-Hasakah kórházban, a lány annyira megrémült barátja sérüléseitől, hogy először nem tudott belépni a kórterembe, egy nővér támogatására ment be és fogta meg Ahmed kezét. Ivor Prickett fotója az év sajtófotója díj egyik jelöltje volt.

Fotó: Ivor Prickett/ The New York Times

Tavaly március 10-én egy Boeing 737-es hat perccel a felszállás után lezuhant Etiópiában. 157 ember vesztette életét. Mulugeta Ayene fotóján, melyet a díjra jelöltek, az egyik hozzátartozó látható a helyszínen, ahogy fájdalmában homokot szór a szemébe.

Fotó: Mulugeta Ayene/Associated Press
Kortárs kérdések

Nikita Teryoshin fényképét jelölték az év sajtófotója-díjra, a kortárs kérdések (egyedi) kategóriát pedig megnyerte. A képen egy öltönyös üzletember helyez biztonságba egy pár gránátvetőt az Abu Dzabiban tartott Nemzetközi Védelmi Kiállítás és Konferencia, az IDEX után, mely a Közel-Kelet legnagyobb fegyverkereskedelmi vására.

Fotó: Nikita Teryoshin

A kategória második helyzettje Sean Davey fotója lett. Egy kislány, Abigail Ferris (maszkban) barátaival játszik egy ideiglenes evakuálási központban az ausztráliai Begában, ahova a bozóttűz miatt került családjával újévkor.

Fotó: Sean Davey

Mark Peterson fotóján – mely a Hitler születésnapja címet kapta – az egykori diktátort ünnepli egy fehér felsőbbrendűséget hirdető fiatalokból álló csoport tavaly április 19-én. A kép a kategória 3. helyezettje lett.

Fotó: Mark Peterson / Redux

A kortárs kérdések (sorozat) kategória nyertese Lorenzo Tugnoli a The Longest War (A leghosszabb háború) című képsorozatával. A fotón egy talibán harcos száll be egy autóba 2019. december 11-ének reggelén az afganisztáni Khogyaniban. Idén februárban aláírták a történelmi jelentőségű amerikai-tálib békemegállapodást.

Fotó: Lorenzo Tugnoli/The Washington Post

A kategória 2. djíat érdemelte ki Steve Winter The Tigers Next Door (A szomszéd tigrisek) című képeivel. A fotók a Colorado állambeli The Wild Animal Sanctuarynél készültek. Az intézmény nyílt élőhelyen gondozza a mentett állatokat állatorvosi felügyelettel, megfelelő táplálkozást biztosítva nekik.

Fotó: Steve Winter/National Geographic
Környezet

Horváth Eszter magyar fotós megnyetrte a kategóriát. Felvételén egy jegesmedve és kölyke vizsgálgatja kíváncsian a Polarstern kutatói által a jégtáblára kihelyezett berendezést.

Fotó: Horváth Eszter a The New Yotk Timesnak

Noah Berger Battling the Marsh Fire című fotója a természet kategória (egyedi) 2. helyezettje lett. Kaliforniai tűzoltók küzdelmét örökítette meg tavaly augusztusban. A tűz 2019. augusztus 3-án ütött ki, és egészen 7-éig égett, több mint 300 hektárnyi földet megsemmisítve.

Fotó: Noah Berger / Associated Press

Frédéric Noy, a kategória 3. helyezettje tavaly januárban lőtte díjnyertes képét Ugandában. A Viktória-tavon dolgozó illegális halász emeli ki egész nap rejtegett csónakját, mielőtt halászni indul vele.

Fotó: Frédéric Noy

Luca Locatelli fotósorozatának egyik darabja az alábbi kép, a természet kategória sorozatai közül övé lett az első helyezés. A régi szénerőművet felváltó hulladékégető erőmű látható Koppenhága közelében a fotón. Az új erőmű elegendő villamosenergiát termel ahhoz, hogy legalább 60 ezer házat el tudjon látni, illetve 72 ezret fűteni. Az új technológia szinte a nullára csökkenti a káros nitrogén-oxid-kibocsátást.

Fotó: Luca Locatelli / National Geographic
Az év története

Az év történetét elmesélő fotópályázat nyertese Romain Laurendeau algériai sorozata. A képek lázadó fiatalokat mutat be, egyikük trombitán próbál játszani a Climat de France negyedben, Bab el-Wuedban. Senki sem tudja, pontosan hogy kell használni a hangszert, ennek is köszönhető a köré gyűlő tömeg.

Fotó: Romain Laurendeau
Általános hírek

Tavaly október 1-jén a kínai nemzeti ünnep miatt folytatódtak a tüntetések Hongkong utcáin. A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján azért vonultak az utcára az emberek, hogy tüntessenek a demokráciáért és az emberi jogokért. A képen látható nő kezében egy esernyő látható, ami a tiltakozás jelképe. A rendőrség ezen a napon használt először éles lőszert a tüntetők ellen. A fotósorozat első díjat nyert az általános hírek kategóriában.

Fotó: Nicolas Asfouri /AFP

Alessio Mamo képe a kategória (egyedi) második helyezettje. A fotón orosz nők állnak sorban a kihelyezett kórháznál az Al-Hol menekülttáborban, Szíria északi részén, 2019 novemberében.

Fotó: Alessio Mamo a L’Espressónak

Ricardo García Vilanova tavaly novemberi képe lett a kategória harmadik helyezettje. Egy ember segít egy eszméletlen tüntetőn, miután a kormány erői könnygázt és füstgranátokat dobtak a tömegbe az iraki Bagdadban tartott tiltakozás során.

Fotó: Ricardo García Vilanova

A kategória sorozatai közül második helyezett lett Fabio Bucciarellié, melynek ez a kép az egyik darabja. 2019 decemberében készült. A chilei Santiagóban élő nők előadják az „Un Violador en tu Camino” című (jelentése: erőszaktevő az utadban) tiltakozó dalt. Sokan vörös sálat és rúzst viselnek, amely a támadások szexuális természetét szimbolizálja.

Fotó: Fabio Bucciarellié
Természet

A természet kategória első helyezettje Alain Schroeder fotója lett, melyen egy egyhónapos orángutánkölyök látható, akit Indonéziában talált meg egy mentőcsapat. Az állat nem sokkal azután pusztult el, hogy megtalálták sérült anyja mellett egy pálmaolaj-ültetvényen. Szumátra szigetén a pálmaolaj-ültetvények és a fakitermelés egyre jobban szorítják ki az ott élő orángutánokat.

Fotó: Alain Schroeder

A kategória (egyedi) második helyzettje Alejandro Prieto lett, akinek fotóján egy gyalogkakukk tavaly áprilisban az Arizonában található Naco-i határfalat közelíti meg.

Fotó: Alejandro Prieto

A harmadik helyezést elért Antonio Pizarro Rodriguez fotóján két ibériai hiúz megrémül, miután lövéseket hallottak egy vadász fegyveréből, a spanyol Aznalcázar közelében.

Fotó: Antonio Pizarro Rodriguez

A kategória legjobb sorozata Alain Schroederé lett, a Saving Orangutans (Orangutánmentés) című. Ezen a fotóján éppen egy háromhónapos, Brenda nevű kölyköt készítenek elő műtétre a SOCP Quarantine Centre-ben, Indonéziában. Egy helyi lakostól kobozták el a kisállatot, aki otthonában tartotta háziállatként.

Fotó: Alain Schroeder
Portré

A portré kategória nyertese Tomasz Kaczor lett. Fotóján a 15 éves örmény lány, Ewa látható, aki családjával egy lengyel menekülttáborban élt, amikor a kép készült. A lány még Lengyelországba jutásuk előtt kerekesszékbe került az úgynevezett Resignation Syndrome („reményvesztettség szindróma”) miatt. A sok traumán átesett betegre általában passzivitás és némaság jellemző, a külső ingerekre nem reagálnak.

Fotó: Tomasz Kaczor / Duży

A második helyezett Lee-Ann Olwage lett. Képén Belinda Qaqamba Ka-Fassie aktivista látható egy oylen közösségi helyen, ahol a nők húst főznek és árusítanak. A fotó Dél-Afrikában készült tavaly augusztusban.

Fotó: Lee-Ann Olwage

A harmadik helyezett Alon Skuy képén Musa Motha táncos szerepel. A kép Musa edzése után készült Johannesburgban.

Fotó: Alon Skuy

A kategória legjobb sorozata Adam Fergusoné lett. Ezen a képen a 11 éves Rezan szerepel, akit az IS 2014-ben elrabolt és 2019 elején szabadon engedett a Khanke IDP táborban, Duhokban.

Fotó: Adam Ferguson / The New York Times Magazine
Sport

Mark Blinch képe az első helyet érdemelte ki a kategóriában. A 2019 májusában tartott Toronto Raptors–Philadelphia 76ers meccsen épp a Raptors figyeli a csapat játékosának, Kawhi Leonard dobását. Ez a kosár a Raptors győzelmét jelentette az NBA Keleti főcsoportjának elődöntőjében. A labda négyszer visszapattant a kosárról, mielőtt betalált volna.

Fotó: Mark Blinch

A brazil Flamengo labdarúgó-válogatott örömét látjuk, amikor Gabriel Barbosa gólt szerez az argentin River Plate bajnokok védelme ellen a Copa Libertadores döntőjében tavaly novemberben. Silvia Izquierdo fotója a kategória (egyedi) második helyzettje lett.

Fotó: Silvia Izquierdo

A harmadik helyezett Oli Scarff képén egy trófea alakú ballon lebeg a tömeg felett az angliai Liverpoolban, amikor a futballszurkolók az utcán zajló buszparádé során az UEFA Bajnokok Ligája döntőjében ünneplik a Liverpool Tottenham Hotspur elleni győzelmét tavaly júniusban.

Fotó: Oli Scarff

A sport kategória sorozatainak harmadik helyezettje Kim Kyung-Hoon lett. Ezen a fotón japán veterán rögbijátékosok állnak össze egy meccs előtt, középen Ryuichi Nagayama, a csapat legidősebb, 86 éves játékosa.

Kim Kyung-Hoon
Azonnali hírek

2019. május 21-én diákok küzdöttek a rendőrség ellen egy kormányellenes tüntetésen. A tüntetők többször is utcára vonultak, követelték a július 4-én meghirdetett elnökválasztás visszavonását, a polgári demokrácia visszatérését. Farouk Batiche fotóját jelölték az év sajtófotója díjra is, végül az azonnali hírek kategóriában nyert.

Fotó: Farouk Batiche / dpa

A kategória második helyezettjének, Dai Kurokawának fotóján az látható, amint 2019. január 15-én terrortámadás érte a kenyai főváros központjában, a Nairobiban lévő DusitD2 épületegyüttesét. A fotón látható, ahogy egy csapat nőt evakuálnak, közben a biztonsági erők figyelik az épületet.

Fotó: Dai Kurokawa / European Pressphoto Agency

Az 5-ös erősségű (a létező legsúlyosabbnak számító) Dorian hurrikán szeptember 1-jén csapott le a Bahama-szigeteken. Ramon Espinosa képén – mely a kategória harmadik helyezettje lett– önkéntesek sétálnak egy elárasztott úton. A hurrikán legalább 71 ember életét követelte, és 9000 otthont rombolt le.

Ramon Espinosa / AP 

A kategória sorozatai közül második helyezett lett Matthew Abbotté, amely 10 képből áll, ezek egyikén december 31-én egy kenguru próbál menekülni a tűz elől Ausztárliában.

Fotó: Matthew Abbott

Forrás: World Press Photo