fbpx

Adventi vásárok, ahol nem csupán vásárolni lehet

Egész nap nyitva tartó jégpálya, koncertek, beszélgetés a fenntarthatóságról, jótékonysági gyűjtés, bábszínház, nemzetiségek bemutatkozása – adventi vásárok, ahol izgalmas kulturális programokkal is várják az érdeklődőket.

November 24-én nyílt meg a főváros téli ünnepe, a Budapesti Karácsonyi Vásár és a Városháza Téli Élménypark. A Deák Ferenc téren karácsonyi vásári forgatag, míg a Városháza parkban először jégpálya várja a kicsiket és a nagyokat. A Deák téren minőségi, hazai, kézzel készített termékeket vásárolhatnak a vásárba érkező vendégek, a jégpálya hétfőtől szerdáig reggel 8-tól 20 óráig, csütörtöktől vasárnapig 21 óráig tart nyitva. Az adventi vasárnapokon közös gyertyagyújtás lesz, december 6-án pedig érkezik a Mikulás. A Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akciója is kitelepül a Városháza parkba november 24. és december 18. között. Ide várják a hátrányos helyzetű vagy nehéz körülmények között élő gyerekek részére cipősdobozba csomagolt hasznos és kedves ajándéktárgyakat, játékokat.

A Nem Adom Fel Alapítvány és a Hello Piac által szervezett Green Market karácsonyi vásár a Klauzál téri vásárcsarnokban november 25-én nyit és négy hétvégén várja az érdeklődőket. A szervezők a minőség mellett a fenntarthatóságnak is kiemelt szerepet szánnak. A nyitó hétvégén fellép a Kolompos Együttes és a Veronaki, lesz meseterápiás foglalkozás,  a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársai kutyaterápiát tartanak a helyszínen. December 3. a fogyatékkal élők világnapja, így az elfogadás, és az egymás iránti tisztelet kerül a középpontba. A fellépők között lesz a Nemadomfel Együttes, Vaskó Makka, Nagy Kriszta, valamint Magyarország egyetlen fogyatékkal élő kóristákból álló, Never Give Up Gospel Kórusa, akik december 16–17-én is koncerteznek Agárdi Szilvivel.

Nagyszabású koncertekkel, iparművészeti vásárral és családi programokkal várja a közönséget a Várkert Bazár adventi eseménysorozata, amely november 26-án Wolf Kati lemezbemutató koncertjével kezdődik. Az immár kilencedik alkalommal megrendező programsorozatban december 17-én dupla koncertet ad a Budapest Bár olyan népszerű művészek közreműködésével, mint Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Mező Misi.

A Várkert sorozatai közül az Aposztróf karácsonyi különkiadással várja az érdeklődőket Angyal zenéje, gyertyafény címmel. December 12-én Juhász Anna vendége Borbás Marcsi műsorvezető-szerkesztő és Szederkényi Olga író lesz. A Rejtélyes történelem sorozatban pedig a karácsonyi ünnepkörhöz és az újévhez kapcsolódó szokásokról beszél majd Katona Csaba történész Fónagy Zoltánnal, az ELTE BTK habilitált egyetemi docensével, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával.

A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá a Várkert Bazár aulájában megrendezendő adventi vásáron, ahol advent első három hétvégéjén népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkáiból, a magyar iparművészet remekeiből válogathatnak az érdeklődők. az összművészeti sorozatban családoknak szóló ingyenes programok is szerepelnek az adventi hétvégéken. A Bazár Bazár aulájában iparművészek közreműködésével lesznek kézműves foglalkozások, de interaktív karácsonyi játékokkal, valamint Grecsó Krisztián költeményeire épülő zenés-verses előadással is várják a közönséget.

Mesél az asztal címmel a Csikós Udvarban gasztronómiai témájú szabadtéri fotókiállítás nyílik. A tárlat adventi és karácsonyi ételeket mutat be a Kárpát-medence magyar nyelvterületeiről 18 táblán keresztül. Borbás Marcsi december 9-én és 12-én rendhagyó tárlatvezetésen mutatja be a Kárpát-medencére jellemző ünnepi ételeket és a hozzájuk kötődő szokásokat ünnepi kostolóval egybekötve.

Adventi dupla koncertet ad a tíz éve alakult Bagossy Brothers Company is advent első vasárnapján, karácsonyi koncertet Szarka Tamás, az Irie Maffia. Ebben az évben is csatlakozhatnak az adventi programok látogatói az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez.

December 2-án Szentendrén is megnyílik a hagyományos adventi vásár a Dumtsa Jenő utcában, az adventi hétvégéken gyertyagyújtásokat rendeznek a Fő téren, a város kulturális intézményei, üzletei és vendéglátóhelyei pedig színes ünnepi rendezvényekkel készülnek az adventi időszakra Szentendrén. A programok január 7-ig tartanak. A vásárban elsősorban szentendrei és környékbeli kézművesek portékái közül válogathatnak a látogatók: lesznek kézműves ékszerek, natúr kozmetikumok, kerámiatárgyak és horgolt ruhák, de a gasztronómiai ínyencségek sem maradhatnak el. A gyertyagyújtásokat hagyományosan az adventi vasárnapokon, 17 órakor rendezik meg, azonban idén advent negyedik vasárnapja szentestére esik, ezért az utolsó gyertyagyújtást rendhagyó módon szombaton, december 23-án tartják.

Szentendre életében nagyon fontos szerepet töltenek be a különböző nemzetiségek, ezért velük szorosan együttműködve szervezik meg a városi gyertyagyújtásokat. A román, szlovák és horvát nemzetiség is ünnepi műsorral készül, amit minden alkalommal közös ima követ. A négy adventi gyertyát Szentendre kitüntetettjei gyújtják meg, majd az est zárásaként rövid karácsonyi koncertekkel készülnek a látogatóknak. Fellép többek között a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság katonazenekara és a Musica Beata Vegyeskar. A P’Art Mozi filmbemutatókkal, bábszínházzal és kiállításokkal színesíti a programkínálatot.

A Barlang Szentendrei Kulturálsi Központ koncertekkel készül, és a tavalyihoz hasonlóan szilveszteri bulival búcsúztatja az óévet. A Szentendrei Teátrum idén harmadszor tartja meg hagyományos karácsonyi koncertjét Fischl Mónikával és vendégeivel. December 17-én Gubik Petra érkezik Szentendrére Mi van a zsebemben? című műsorának karácsonyi különkiadásával. A Szentendrei Teátrum és a Fórum Színház együttműködésében ingyenes, szabadtéri színházi élményekben is része lehet a látogatóknak a Fő téren.

Nyitókép: adventi vásár Szentendrén

A rovat további cikkei