Lackfi_Janos2016
Lackfi János
Forrás: 777blog.hu

Lackfi János: Minden napra egy sztori

Alig van év, hogy Lackfi János író, költő, műfordító, tűzoltó, katona és vadakat terelő juhász ne ajándékozná meg az olvasót újabb kötettel, hogy azzal együtt heverjen a fa árnyéka alá terített törülközőn a tengerparton. A Milyenek a magyarok? szerzője legfrissebb, Minden napra egy sztori című kötetében az év minden napjára jut egy-egy történet: groteszk és abszurd, Lackfitól megszokott stílusban tálalva, tehát groteszken és abszurdan.

 

1658844

Még az élet szürke pillanatai között egyensúlyozó hétköznapi hősöket is érheti valami váratlan meglepetés: például leszedik a fogsort a fáról, elteszik befőttnek, kicsi cukorral és fluoriddal ízesítve. Az apró és szerethető életigazságokból jócskán kijut az olvasónak.

Helikon Kiadó, 2019


Nemes Péter: Amerigo

?Ha a Mindenható szobrásszá változtatna, Arp szemét kérném tőle, Moore rajzkészségét, és azt az erőt, ami Tot hüvelykujjában van? ? fogalmazta meg Pablo Picasso a Fehérvárcsurgón született, rövid időn belül világhírnévre szert tett Amerigo Tot művészről.

Nemes Péter szobrász, tervezőgrafikus interjúkból, közvetlen ismerősök visszaemlékezéseiből és egyéb dokumentumokból rekonstruálta, ki is volt a 20. század egyik legizgalmasabb művésze, majd egyes szám első személyben megírta az életrajzát, jól követhető, szépirodalmi igényű stílusban.


760256F

 

A könyvben a század legfontosabb művészeit érintő történetek mellett olvashatunk még Lénárd Sándorról vagy a Rómában töltött évekről, művészi fejlődésről is.


Európa Kiadó, 2019


Csillag Péter ? Ady stoplisban ? Klasszikus magyar írók a futballról

Csillag Péter nagysikerű, a Nemzeti Sportban megjelenő cikksorozata alapján összeállított kiadvány huszonöt jelentős magyar író futballról alkotott véleményét, gondolatait dolgozta fel. Ritkán hallott történetekre derül fény: kevesen tudják, hogy az idén száz éve elhunyt Ady Endre 1899-ben Debrecen első csapatában focizott, hogy József Attila az Aranycsapat-edző Sebes Gusztáv édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter halhatatlan alakját.


statements_1276642

 

Az sem köztudott, hogy Rejtő Jenő a nászútját szakította meg azért, hogy le ne maradjon az olasz-magyar mérkőzésről. Ilyen és ehhez hasonló történeteket kínál a könyv: focisztorik írószemmel, nem csak focirajongóknak.

 

Jaffa Kiadó, 2019


Balázs Imre József és Daray Erzsébet: Kolozsváros ? Irodalmi kalauz

Ha létezhet olyan város, ami azonnal magával ragadja a látogatót, akkor Kolozsvár több szempontból is az. Kulturális sokszínűsége és semmivel össze nem téveszthető atmoszférája az egyik legizgalmasabb térséggé avatja Közép-Európában.

A Daray Erzsébet és Balázs Imre József szerkesztésében megjelent Kolozsváros című kötet a kortárs magyar irodalom kulcsfiguráitól a tehetséges fiatalokig közöl írásokat a városról: versek, regény- és novellarészletek tárják fel előttünk a misztikus Kolozsvárt.

 

kolozsvaros


Ugyanúgy találni a könyvben írást a nemrég elhunyt Térey Jánostól, Balla Zsófiától, Láng Orsolyától, Visky Andrástól, mint Horváth Benjitől vagy André Ferenctől. A kötet átlapozása után hova máshova, mint a kulturális kínálatokban nyáron is bővelkedő Kolozsvárra vágyunk.


Jelenkor Kiadó, 2019


Ayhan Gökhan