fbpx

„Ahogyan a lassú idő folyik medrében" − Zsila Sándor fotói

Zsila Sándor műterme a nagybetűs természet, de képei egyre kevésbé sorolhatók a hagyományos természetfotózás kategóriájába. A művész most összegyűjtötte 12 kedvencét, amikről maga mesél nekünk.

Zsila Sándor elsődleges inspirációs forrása a természet, ami körbevesz bennünket: legyen szó hazai vagy távoli vidékről, a fák és a vízpart remek fotótémául szolgálnak. Képeit nézegetve sajátos nyugalom, lelassulás érzés száll meg bennünket, és kijelenthetjük, Zsila elérte a célját: megtalálta a helyek szellemét.

Állapot
Kis részlet egy olyan világból, amit csak beavatottak láthatnak. Ezek gyakran többet mondhatnak,
mint gondolnánk.
Balaton
Ifjú sráckorom kedvenc helye a Balaton partja volt. Felejthetetlen kalandok színhelye.
Fényképezem a vizet, a lassan mozgó nádszálakat. Ismeretlen erő mozgatja ujjaimat.
Csónakok
Állok a fűzfa alatt, a levegőben ott van az a régi illat, a víz lassú mozgása, a nád suhogása.
Várom a múltat időző emlékeket – exponálok.
Élet a felhők felett
A hely szellemét keresem mindenhol, talán magamat is. Szeretem a fákat, fontosak nekem. Néha különleges eszközöket is alkalmazok, ez esetben infrakamerát.
Elmúlás
A fák lábon halnak meg. A haláltusa évekig is eltart.
Ezt a hosszan elhúzódó folyamatot sűrítettem be egy expó sorozatba.
Ent
Egyik kedvenc filmem jutott eszembe, amikor ezt a fát megláttam.
Az ősi fekete-fehér technika jól kiemeli a lényeget.
Ikon
Mártély ritkán látogatott hely a számomra, de mindig nagy hatással volt rám.
Fontos képeket készítettem itt, ha az atmoszféra befogadott.
Illúzió
Madár, vízpart, fűzfa, szárítkozás, csend, nyugalom, biztonság,
és ahogyan a lassú idő folyik reggeli medrében…
Kiút
Mindenkit foglalkoztat, hogy mi az út vége. Voltam már mély gödörben, és amikor megláttam fényt, tudtam, hogy sikerülhet. Talán erről szól ez a kép.
Látomás
Néhányszor előfordult már, hogy a 90 vagy 180 fokkal elfordított kép sokkal érdekesebb, izgalmasabb lett, mint eredeti formájában. Természetesen ez már az expó pillanatában eldől.
Nászruha
Ritka élmény 2,8/400 mm-es objektívet TILT beállítással használni. Az élességsík döntése ebben a műfajban szokatlan, de MILC rendszerű vázakhoz ravasz mérnökök készítettek egy adaptert, ami ezt lehetővé teszi. Ez a kép technikai háttere. Az érdekes eszköz erősíti a kép hangulatát.
Remény
A multiexpóval készült kép a körülöttünk levő fákra hívja fel a figyelmet, melyek télen is szépek, akkor is itt vannak, ha alszanak. Fontosak.
Zsila Sándor 1958 április 16-án született Budapesten. Azóta is ott él, amolyan tősgyökeres pesti. Gyerekként is érdeklik a színek és formák, mindig jó kézügyességgel rendelkezett. Szeretett alkotni, építeni, szerkeszteni. Úgy tűnt, hogy műszaki pályán jól megállná a helyét, de egy késő gyerekkori gyermekbetegség miatt más utat kellett választani. A fényképezés néhány évvel később hobbinak indult, majd hivatás lett belőle. Napi rutinfeladatai: zsűrizés és a tudás átadása, különféle fotós szervezetekben történő karitatív munka.
Célom a természetfotózás eszközével bizonyítani azt a csodát, ami körülvesz minket, a Természet szépségét, erejét, gyengédségét, szeretetét… Számomra a Természet annyit jelent, mint másoknak a Templom. Csodálatos érzés, semmihez sem fogható, egyszerűen …. OTTHON VAGYOK A TERMÉSZETBEN.”

#személyesen

A rovat további cikkei