fbpx

Antal Csaba látványtervező munkái a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező munkáiból a Műcsarnokban. A péntektől látható tárlat a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből válogat.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója az életmű-kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán kiemelte: egészen különleges minőségű kiállítás Antal Csaba Eternal Yorick című tárlata, amely több mint száz előadást mutat be főként lapozható könyvinstalláció formájában, valamint makettek és eredeti díszletrészletek segítségével.

Ha az ember a saját munkáira tekint vissza, egyrészt éleslátás, másrészt vakság jellemzi, ez mindig veszélyt jelent – mondta Antal Csaba, hozzátéve: ezért munkáit nem lineárisan, hanem egy hatvan lapból álló könyv formájában mutatja be, amely bárhol elkezdhető és abbahagyható. Minden oldal egy előadásról szól, látható az ahhoz készített terv, makettfotó vagy rajz, utána pedig megjelennek a megvalósult produkcióról készült fényképek.

Boyer d’Argent: A filozófus. Théâtre de l’Odéon, Párizs, 2007. Fotó: Laurencine Lot

A március 19-ig nyitva tartó tárlaton megtekinthető többek között a Katona József Színház Catullus, az Új Színház Don Juan, a kaposvári színház Valahol Oroszországban és a Vígszínház Hamlet című előadásának díszletterve, díszletének részlete.

Nyitókép: Berlioz: Faust elkárhozása, Oper Leipzig, 2001. Fotó: Andreas Birkigt

A rovat további cikkei