David Lynch filmrendező, Geena Davis színésznő és Wes Studi indián származású színész, valamint Lina Wertmüller olasz rendezőnő is megkapta a tiszteletbeli Oscar-díjat. A Wertmüller köszönőbeszédét tolmácsoló Isabella Rosellini elmondta: a rendezőnő azt szeretné, ha a díjat ezentúl nem Oscarnak, hanem Annának neveznék.

A gála kiemelt figyelmet szentelt a női egyenjogúságnak és a kisebbségek helyzetének a filmiparban. Wertmüller első nőként kapott jelölést 1976-ban a rendezői Oscar-díjra.

A 63 éves Geena Davis (Aranyoskám, Az alkalmi turista, Thelma és Louise) a Jean Hersholt Humanitárius díjat vehette át kiemelkedő emberbaráti tevékenységéért. A színésznő hosszú ideje küzd a nők egyenjogúságának eléréséért a médiában.

David Lynch, Az elefántember, a Kék bársony és a Mulholland Drive rendezője és az első cseroki-amerikai színészként Wes Studi (Farkasokkal táncoló, Az utolsó mohikán, Avatar) is átvehette a kormányzói díjat.

Az amerikai filmakadémia augusztusban hivatalba lépett új elnöke, David Rubin bejelentette, hogy a filmakadémia régóta várt múzeuma 2020-ban nyílik meg.