_D0A5010_Copy

Második alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Három napon át kortárs találkozások, könnyűzenei koncertek várnak mindenkit.

Három kiállítás kapott helyet a fesztiválon. A kortárs magyar fotográfiában köszön vissza a mozgásművészet a MANK Galériában a TáncKépek című tárlaton, amelyet Eifert János fotóművész rendez meg.
A Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon tizenegy szobrászművész alkotása tekinthető meg. Az idén először, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett nyári szobrászati tárlaton természet és művészet egyszerre van jelen.
Ideiglenes kiállítást nyit a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum is, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézi meg az énekes életútját.

_D0A5194_Copy

 

Az esti programok között könnyűzenei koncerteket találunk: fellép augusztus 31-én a Carson Coma, a Mörk és a Blahaluisiana. Utóbbi már nemcsak határon innen, hanem külföldön is szerencsét próbált: koncerteztek Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Week-en és Hágában is bemutatkoztak.

Szeptember 1-jén Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézi meg. Az ikonikus dalok mellett elhangzik néhány részlet a készülő életrajzi regényből is.

 

Az augusztus 31-ei és szeptember 1-jei művészeti sétán, a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva útba ejthetjük Szentendre kultikus helyszíneit, melyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is felelevenítik: szó lesz a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról, és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A Régi Művésztelepen műteremlátogatáson személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket.

_D0A5986_Copy

Szeptember 1-jén három költő, író vall a kerthez, illetve saját belső kertjükhöz fűződő kapcsolatáról. A beszélgetés során az alkotók felolvasnak műveikből, az estet pedig megzenésített versek teszik teljessé Farkas Wellmann Éva költő, a Bárka online szerkesztője, Novák Zsülett író és Király Farkas költő, író, az Irodalmi Jelen szerkesztője társaságában, Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadó vezetésével.

 

A programkínálat mellett művészeti workshopok várják az érdeklődőket: Knyihár Amarillával, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészével például festeni tanulhatunk, de készíthetünk magunkról üveglapra készült fotót, alkothatunk ékszereket újrahasznosított anyagokból, és részt vehetünk a fesztivál óriásmontázsának megalkotásában is.

blaha
Blahalouisiana
Fotó: Sinco

A Művészetek Völgyében bemutatkozó Műgyűjtés másként programban most Fedezd fel Szentendre kincseit! címmel a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen szentendrei kincskeresésre indulhatunk. A családi kalandjátékban értékes ajándékokért szállhatunk versenybe, miközben az ÚjMűhely Galériát, a Vajda Múzeumot, a MűvészetMalmot és a Szentendrei Régi Művésztelepet látogathatjuk végig.

Az Úton van a Cziffra Központ programsorozat részeként színházi előadás is várja a látogatókat: Horváth Kristóf ?Színész Bob? és társulata Cigány magyar című előadását állítják színpadra. A Csapatépítő színházi tréning magyar állampolgároknak alcímet viselő előadás sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériába érkezik. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban.

cigany-magyar-tudas-hatalom-mentocsonak-egyseg-474-279-127704
Cigány magyar

A koncertek mellett a MANK égisze alatt működő Hangfoglaló Program hozza el Horváth Gergő rádiós műsorvezető Lemezjátszó Classic című műsorát a Fő téren található ÚjMűhely Galériába.

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva program részeként valósul meg