fbpx

Dániel András Kuflijai köszönnek vissza a felújított budapesti játszótéren

Magyarországon elsőként a főváros V. kerületében hoztak létre Dániel András nagysikerű Kuflik mesesorozatának szereplőivel benépesített játszóteret, amely akadálymentes, így a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő.

A Belváros legújabb játszóterét az V. kerületi családok vasárnap vehették birtokba, az átadón többi között Kufli-meseolvasás, koncertek, valamint gyermekműsorok is várták a látogatókat. A vasárnapi parkátadó rendezvényen Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere azt mondta: nagy öröm és büszkeség a belvárosiaknak, hogy összefogással, közös tervezéssel létrehozták a Hild téren Magyarország első Kufli tematikájú, befogadó játszóterét, „ahol a megváltozott képességű gyermekek is önfeledten játszhatnak”.

Az V. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a klímatudatos megoldások alkalmazásában élen járó parkban egyebek mellett 13 új fát ültettek, egy speciális ültetési módszert is alkalmaztak, az új parkban víztakarékos megoldásokat, esővizet helyben megtartó rendszert építettek ki, és fúrt kút is került a parkba.

A főváros önkormányzata 2021. október 1-jével adta át a leromlott állapotú Hild tér üzemeltetését a Belváros önkormányzatának. Az V. kerület célként határozta meg, hogy a tér és a kapcsolódó közterületek átépítésével a mai kor igényeinek megfelelő közösségi teret és parkot alakítsanak ki, amelynek szerves részét képezi az új játszótér is. A Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a lakosság bevonásával, figyelembe vették az V. kerületben élő családok és a szomszédos óvoda igényeit is.

A teljes egészében a Belváros finanszírozta beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját segítve a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással segítette.

A téren, mint ahogyan a Belváros összes, az elmúlt időszakban megújult közterületén, kialakították a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeit. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítják. A zöld szemléletnek megfelelően nemcsak a faállomány növelésére, hanem a meglévő fák megőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak.

A tervezési koncepció gerincét a parkban jelen levő koros fák képezték, miközben a Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több nagy méretű, 20–25 éves, 15–20 méter magas egyeddel, változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel is gazdagodott. A parkban illemhelyet és pelenkázót is kialakítottak, és egy gyermekbarát ivókutat is telepítettek.

Nyitókép: Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere (jobbról) leleplez egy játékot a Kufli tematikájú játszótér megnyitóján a belvárosi Hild téren szeptember 17-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A rovat további cikkei