A Grzegorz Braun és Robert Kaczmarek rendezőpáros a hadiállapot okait és következményeit, valódi hátterét mutatja be filmjében. A rendszerváltás után ugyanis egy hamis mítoszépítés vette kezdetét, amely szerint a hadiállapot bevezetése a fenyegető szovjet beavatkozás miatt vált elkerülhetetlenné, és Wojciech Jaruzelski tábornok, államfő a kisebbik rosszat választotta ebben a helyzetben, megakadályozva a szovjet hadsereg intervencióját. A hozzáférhető dokumentumok tanúsága szerint azonban a Szovjetunió nem tervezett katonai akciót végrehajtani Lengyelország területén.

A film történészek és katonai szakértők bevonásával, dokumentumok, archív anyagok bemutatásával megdöbbentő tényeket tár fel a hadiállapot bevezetését megelőző időszakból.

A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal vetítik. Utána Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója vezetésével Tischler János és Máthé Áron történészek beszélnek a korszakról és a filmről, melynek megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a budapeszt@instytutpolski.pl e-mail-címen.

Kiemelt kép: A tábornok elvtárs háborúba megy