01_szebeni
Szebeni András: Önarckép, Bali, 2006
Fotó: Szebeni András

Szebeni András riporteri pályáját a Nők Lapja című hetilap fotóriportereként kezdte, majd később főmunkatársi és rovatvezetői posztokat is betöltött itt. 1991 és 1993 között a Playboy magyarországi kiadásának művészeti igazgatója volt.
05_szebeni.Faludy_Gyorgy
Szebeni András: Faludy György, 1994 ? Szebeni András

Számos napi-, hetilapban jelentek meg fotói, riportjai, többek között az Esti Hírlap, a Kurír és a Mai Nap hasábjain, a Népszabadságban saját sorozata volt. Fotóközéleti munkássága is jelentős: a Magyar Fotóriporterek Társaságának alapítója, melynek 1995-ig főtitkárhelyettese; 5 éven át a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökségi tagja volt.

04_szebeni-1060x698
Szebeni András: Lipótmező, 1982
Fotó: Szebeni András

Portré- és színházi felvételein túl számos dokumentarista, témájukban igen változatos sorozatot készített eddig majd félévszázados pályafutása során.
11_szebeni-Jancso_Miklos
Szebeni András: Jancsó Miklós ? Szebeni András
Az Unesco támogatásával Thaiföldön kábítószerfüggőkről és kezelésükről készített sorozatot Angyalok városa címen, Téboly terápia stigma című sorozatában a magyar elmegyógyintézeteket fotografálta végig, Boldogok, akik a házadban laknak címmel a nyolcvanas években Magyarországon fellelhető négy szerzetesrend kolostorait fényképezte, és a magyar sikerkonyhákat is bemutatta (Sikerkonyhák, sikerreceptek).

13_szebeni-1060x708
Szebeni András: Bali, 2014
Fotó: Szebeni András

A vajszínű árnyalat című kötet fotográfiái az 1988 és 1993 közötti magyarországi és közép-európai rendszerváltást örökítették meg; a kötet több kiadást megért, ?kultkönyv? lett.
Képei eddig huszonöt önálló kötetben jelentek meg, számos köz- és magángyűjtemény őrzi munkáit, a New York-i Metropolitan Múzeum huszonhat fényképét válogatta be gyűjteményébe.

A képek forrása a Capa blogja.