„Nagy megtiszteltetés számunkra ez az együttműködés, hiszen az LGT maradandó zenei értékeket képviselt itthon és külföldön is. Annak idején, több mint tizenöt éve azért kezdtünk feldolgozásokat készíteni a népzene és a rockzene ötvözésével, hogy ezt a lüktető zenét minél több emberhez eljuttassuk. A dal a miénk című lemez és turné is ezt szolgálja” − mondta el Csík János hegedűs-énekes.

A turné első állomása július 17-én Tokajban lesz, majd a produkció augusztus 6-án a margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható és hallható. A koncertsorozat érinti mások mellett Egert, Fertőrákost, Veszprémet, Győrt, Kaposvárt, Pécset és Szolnokot, végül december 27-én a debreceni Kölcsey Központban zárul.

Presser Gábor és Csík János A dal a miénk című lemezhez készült werkfilm egyik jelentében. Forrás: kulturpart.hu

Az LGT-dalokat átdolgozó Szabó Attila, a Csík Zenekar hegedűse, gitárosa arról beszélt, hogy 2009 óta tart az együttműködésük Presser Gáborral. Az LGT gitárosa, Karácsony János pedig hat-hét éve kapcsolódott be a hol ritkább, hol gyakoribb közös zenélésbe. „Három éve volt egy nagy koncertünk Egerben, akkor átnéztük a Csík Zenekar LGT-repertoárját, és olyan sok dalt számoltunk össze, hogy felvetődött a lemezkészítés gondolata” − tette hozzá. Szabó Attila elmondta, hogy a turnén Tokajban, a Margitszigeten és Egerben Kovács Kati is ott lesz, és elénekli velük a Rock and roller című dalt.

A dal a miénk című CD tavaly decemberben jelent meg, az anyagot eredetileg 2020 őszén tervezték bemutatni, a turné a pandémia miatt tolódott idény nyárra és őszre. A lemezen szereplő, „csíkosított” LGT-klasszikusok között van mások mellett a címadó szám, a Miénk itt a tér, az Embertelen dal, az Áldd meg a dalt, az És jött a doktor vagy az Ugye mi jó barátok vagyunk.

Presser Gábor A dal a miénk című lemezhez készült werkfilm egyik jelentében. Forrás: kulturpart.hu

„Ezek a feldolgozások olyan új dolgokat mutatnak meg saját zenénkből, amit mi sem tudtunk korábban. Energiákat, szenvedélyt cibáltak elő belőlük a különleges hangszereléssel, a más hangszerekkel” − fogalmazott Presser Gábor, az LGT egyik alapítója, dalszerzője, billentyűse, énekese.

Karácsony János „James” szerint nem világzene született, hanem valami vadonatúj dolog, olyan, amire a közönség nem számított. Szabó Attila felidézte, hogy a Miénk itt a térre kigondolt harmóniamenet hozza magával az odaillesztett kalotaszegi hajnalit, amelynek a szövegét is James énekli. Az Ugye mi jó barátok vagyunk egy Felső-Maros-menti, péterlaki fordulót generált.

„A Csík Zenekarban eddig egy szekeret toltunk együtt, most egy lokomotívot” − fogalmazott a szaxofonon, tárogatón és klarinéton játszó Makó Péter. Szabó Attila szerint Presser és Karácsony a modern kor adatközlői, amit komolyan és tisztelettel kell kezelni. Csík János azt mondta, ahogy ők korábban a népi közegben a nagy öregektől tanultak, úgy tanultak Presseréktől most precizitást, pontosságot. Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika) arról beszélt, hogy bár a népzene világa alapvetően zárt, a feldolgozásokkal kinyílt előttük a világ.

Nyitókép: Csík zenekar + Presser Gábor + Karácsony János. Forrás Margitszigeti Szabadtéri Színház