Kaposfest

 

A Kaposfest két művészeti vezetője, Várdai István csellóművész és Baráti Kristóf hegedűművész a sajtótájékoztatón röviden kitért arra, hogyan álltak össze a programok.

Az idén tízéves fesztivál kapcsán Várdai István megjegyezte, hogy mérföldkőhöz érkeztek. ?Törekszünk a folyamatos, kreatív megújulásra? ? emelte ki. ?Ebben az évben rendelkezik a legnagyobb hangszerpalettával a fesztivál? ? hangsúlyozta.

?Változatos, a népszerű darabokat szintén nem nélkülöző műveket állítottunk össze? ? mondta Baráti Kristóf. A Dohnányi Ernő jegyezte Sextet című műről elárulta, hogy szívügyének tekinti, hasonlóan, mint a fesztiválon megszólaló Ravel-darabot, a Bevezetés és allegrót.

Kaposfest2

A két művész a tehetséggondozás és a mesterkurzusok kapcsán kifejtette, hogy követendő szempont, hogy partnerként kezeljék a fiatalokat, akiknek mindenképp lehetőséget kívánnak biztosítani.

A tervek közt elhangzott, hogy szeretnék, ha készülnének olyan minőségű felvételek a fesztivál egy-egy programjáról, amelyeket a nagyobb médiumok is közvetíthetnének.

A fellépők közül a teljesség igénye nélkül említést érdemel Mirijam Schröder hárfaművész, Camille Thomas csellóművész és Diemut Poppen hegedűművész, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Cimbiózis Trió bemutatkozása.

Kaposfest_kaposvar-ma
Fotó forrása: kaposvar.ma

A fesztivált a magas színvonalú koncerteken kívül kísérőrendezvények színesítik: Segal Viktor sztárséf készíti el az esemény menüjét, Kassai Lajos lovasíjász pedig birkapörkölttel és rétessel fogadja a látogatókat.

Várdai István kérdésünkre elmondta, hogy aki még soha nem vett részt ezen a fesztiválon, annak nehéz az ott átélhető érzést visszaadni, leírni azt a széles spektrumú tartományt, amely a kreativitástól egészen a meditatív állapotig terjed. ?Ahhoz a gyümölcsfához tudnám az elmúlt öt évben végzett munkánkat hasonlítani, amelynek a termése mostanában kezd beérni, s ebből mindenkinek elegendő gyümölcs jut? ? mondta.

Kaposfest
Fotó forrása: kulter.hu

 

A Kaposfest hangulatát legjobban az jellemzi, hogy a közönség és a művészek tényleg együtt élnek egy héten keresztül családias légkörben. A fellépők kiválasztásában döntő szempont volt, hogy a felkért művészek megosszák másokkal a szakmájuk iránt érzett lelkesedést ? tette hozzá. A fesztivál Európa kulturális térképén már szerepel, a régióban hasonló szabású és kiterjedésű rendezvény alig található.

 

Baráti Kristóf úgy látja, rendkívül fontos, hogy létezik ez a fesztivál, és hozzá tudják adni az általuk képviselt szemléletmódot. Személyes élménye, hogy nagyon sok zenei és emberi kapcsolatot sikerült az elmúlt öt évben építenie, s ez már önmagában több, mint amire a kezdetekor számított. Elmondta, hogy a fesztivál hihetetlenül sok lehetőséget ad arra, hogy mint előadóművész, zeneileg fejlődjön. ?Folyamatosan pozitív visszajelzések érnek a közönség részéről? ? mondta.

Arra a kérdésre, nevelhető-e a közönség klasszikus zenei ízlése, azt válaszolta, hogy csak remélni meri, hogy igen. ?Nyilvánvalóan egy hét leforgása alatt nem tudunk csodát művelni, de aki több koncertet meghallgatott a Kaposfesten, kapott egy átfogó képet arról, mi hogyan is gondolkodunk a zenéről, és ez hatással lehet rá, alakíthatja az ízlését? ? vélte.

A koncerteknek a Szivárvány Kultúrpalota és egyéb helyszínek mellett a Református templom ad otthont. A részletes program a kaposfest.hu oldalon olvasható.

 

Ayhan Gökhan