A legtöbb tétel esetében a becsült ár sokszorosáért keltek el egy csütörtöki párizsi árverésen Alekszandr Kolcsak egykori cári tengernagynak, az urali, szibériai és távol-keleti fehérgárdista erők 1918-19-es parancsnokának dokumentumai.

Az Omszkban működő antibolsevista kormány hadügyminisztere, aki később puccsal átvette a hatalmat és Oroszország főkormányzójává kiáltatta ki magát, élénk levelezés folytatott 1918-tól Párizsban élő feleségével, akinek elküldte hivatalos okmányait, kéziratait, fényképeit, még mielőtt a bolsevikok 1920. február 7-én kivégezték.

A család által egy évszázadon át őrzött archívumot azután bocsátották áruba, hogy tavaly elhunyt a fehérgárdista vezér unokája. A nyilvánosság elől eddig elzárt 391 dokumentum együttvéve 3 millió 12 ezer euróért (egymilliárd forintért) kelt el a Drouot aukciósházban tartott árverésen.

Gazdára talált többek kötörr Kolcsak útlevele, Szent Görgy-kitüntetése, amelyet II. Miklós cártól kapott, egy fényképe, amelyen íróasztala mögött, egyenruhában látható, egy unikális dokumentum, a Kolcsak vezette omszki antibolsevista kormány 1919. február 23-i kézzel írt deklarációja, Kolcsak táviratai, felesége levelei és naplói. A kalapács alá került dokumentumok egyikében egy szemtanú számol be a kivégzett Kolcsak özvegyének arról, hogy az irkutszki bolsevik hatóságok egyetlen embert sem találtak a hadsereg soraiban, aki hajlandó lett volna agyonlőni a tengernagyot, ezért végül egy halálraítélttel végeztették el a piszkos munkát.