A járvány miatti elszigeteltség idején az európai nagyvárosok lakói otthonukból esti énekléssel fejezi ki hálájukat a járvány frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozóknak. Nyitott ablakoknál és erkélyeken állva énekelnek és tapsolnak az emberek Rómában, Párizsban, Madridban, Athénben és Amszterdamban is.

„Tiszteletünket fejezzük ki ma este a tapssal, és köszönetet akarunk vele mondani a Hollandiában dolgozó minden egészségügyi dolgozónak, aki megvéd minket ettől a szörnyű koronavírustól” – mondta el Vilmos Sándor holland király kedden este Hágában, aki palotájában hallgatta meg a rituálét.

Franciaországban a WhatsAppon keresztül szervezték meg a közös éneklést, kedden pontban este 8-kor nyíltak az ablakok, és ez történt szerdán is. A francia kormányfő, Édouard Phillippe a válság óráiban a „humanizmus legszebb megnyilatkozásának” nevezte a közös köszönetnyilvánítást.

Brüsszelben és más városokban a kórus nemcsak az egészségügyben dolgozókat, hanem minden alapvető szolgáltatásban dolgozót – köztük a tűzoltókat, bolti eladókat és szemeteseket – is köszöntötte.

Spanyolországban Monica Naranjo népszerű feldolgozásában énekelték az emberek a diszkókorszak I Will Survive című nagy slágerét. Egy kórház dolgozói válaszul feltettek egy videót a közösségi médiára, amelyen maszkban és beöltözve a kórház folyosóján állva egymás után mutatnak fel üzeneteket, köztük azt, hogy „Ebben mind együtt vagyunk”, és hosszan tapsolnak az otthonukból rájuk gondoló embereknek.