„A kultúra a közösségteremtés egyik eszköze, mely hozzájárul a veszprémi öntudat erősödéséhez is” − fogalmazott a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos.

Navracsics Tibor elmondta, hogy az EKF-program keretében megvalósítandó fejlesztések a múltra és a hagyományokra építenek, így szolgálják a jövőt. Mint fogalmazott: a rendezvények célja részben az, hogy megmutassuk magunkat Európának, másrészt pedig az, hogy általuk erős közösségek teremtődjenek. Felidézte: a veszprémi Jutasi úti lakótelep több évtizedes múltra tekint vissza, melyet mindig aktív közösségi élet jellemzett.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere rámutatott: akkor lehet szerethető és jól használható egy közösségi tér, ha az itt élők véleményét is megkérdezik a megvalósulást megelőzően.

Huszti László, a Veszprém–Balaton 2023 EKF-program projektmenedzsere arról beszélt, hogy egy három és fél kilométeres futókört és azt kísérő gyalogos útvonalat alakítanak ki a veszprémi Jutasi úti lakótelepen, amelynek mentén különböző szabadidős tevékenységek végzésére alkalmas létesítményeket is létrehoznak. Ezek tervezésébe vonják be a lakosságot egy május 17-én megjelenő online kérdőív formájában.

Közölte: a tervek szerint június elején önkéntesek kérik majd ki személyesen is a lakosság véleményét, majd pedig egy köztéri kiállítást rendeznek a kérdőívek eredményének összesítését követően.

Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás