Mischa Damev első leckéit nagyapjától, a jelentős bolgár karmestertől, Mihail Lefterovtól kapta. Tanulmányait később Svájcban folytatta, fontos mentorai közé tartozott Mariss Jansons, Georges Prêtre, és Vlagyimir Fedoszejev. A koncerten Debussy, Saint-Saëns és Elgar egy-egy művét dirigálja, az est szólistája Loius Schwizgebel zongoraművész lesz. 

A hangverseny első műsorszáma Claude Debussy: Egy faun délutánja. Nyár van, rekkenő hőség, de az árny hűs. Lombok alatt pihen hősünk, és álmodozik kecses nimfákról, boldog semmittevéssel telik el a délután. Debussy tízperces zenekari előjátékot komponált a költeményhez, páratlan színekkel, érzéki harmóniákkal, vigasztaló télen hallani.

Louis Schwizgebel
Fotó: Marco Borggreve

Az ezt követő műsorszám a legkorábbi francia zongoraverseny, amely szerzőjének egyik legnépszerűbb kompozíciója, Camille Saint-Saëns II. zongoraversenye. A mű a svájci születésű Louis Schwizgebel zongoraművész előadásában hallható, akivel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2018. novemberében Svájcban koncertezett.

A francia művek után egy angol következik, Edward Elgar II. szimfóniája. A későromantika nagy angol zeneszerzője a művet VII. Edward angol király emlékének ajánlotta. A partitúra elején egy Shelley-idézet olvasható: „Ritkán jössz te, rám se nézel, illanó öröm!”

Nyitókép: Mischa Damev. Fotó forrása: maiirinsky.ru