Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kedden felavatta a párizsi Pompidou Központ első ázsiai fiókintézményét Sanghajban.

A David Chipperfield brit sztárépítész által tervezett, 25 ezer négyzetméteres West Bund Art Museum helyiségeiben otthonra talált új kulturális intézmény a párizsi modern és kortárs művészeti központ gyűjteményéből rendez tárlatokat és figyelmet szentel a kortárs kínai művészetnek.

A sanghaji Pompidou Központ pénteken nyitja meg kapuit a látogatók előtt a The Shape of Time (Az idő alakja) című kiállítással, amelyen olyan európai képzőművészek, mint Picasso, Kandinszkij és Soulages alkotásai mellett ázsiai képzőművészeket is felvonultat.

Az 1977-ben felavatott párizsi Pompidou Központ őrzi a világ második legnagyobb, 120 ezer műalkotásból álló kortárs művészeti gyűjteményét a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) után.

 A világ nagy múzeumai közül a Pompidou Központ terjeszkedik a leginkább nemzetközi téren, 2016 óta fiókja működik a dél-spanyolországi Málagában, Brüsszelben és Sanghajon kívül múzeum megnyitását tervezi Szöulban is.

 A Georges Pompidou (1969-1974) volt francia elnök nevét viselő francia állami intézmény több mint hárommillió látogatót vonz évente.

Alapítása 40. évfordulója alkalmából a központ 2017-ben 50 kiállítást rendezett 40 francia városban, ezek mintegy 1,5 millió látogatót vonzottak.