Az egyik legjelentősebb barokk festőnek tartott Artemisia Gentileschi egy ritka remekműve kerül árverésre a jövő héten Párizsban; az aukciósház szerint a Lukrécia című festmény „tökéletesen megtestesíti a 21. század feminista küzdelmeit”.

Az 1630-as években, az alkotó első nápolyi tartózkodása alatt keletkezett festmény Lukréciát ábrázolja, egy ókori római nemesasszonyt, aki öngyilkosságot követ el, miután megerőszakolja őt Róma utolsó királyának fia. A kivételesen jó állapotban fennmaradt festmény önéletrajzi ihletésű lehet, mivel annak idején a festőnőt is megbecstelenítették, bár ő nem lett öngyilkos, hanem művészetté lényegítette át szenvedését.

A 95,5-szer 75 centiméteres festmény nemrégiben került elő egy lyoni gyűjteményből, ahol több mint 40 évet töltött. Az aukciósház 600-800 ezer euró közötti leütési árral számol a szerdai árverésen.

A Caravaggio egyik legjobb követőjének tartott Artemisia Gentileschi (1593-1654) művei ritkán fordulnak elő a műkincspiacon. A maga korában fényes nemzetközi karriert befutó, az európai királyi udvaroktól számos megrendelést kapó festőnő két évszázadra feledésbe merült, csak az 1910-es években fedezte fel őt újra Roberto Langhi művészettörténész.

Gentileschi legdrágább műve, egy Alexandriai Szent Katalint ábrázoló festmény 2,8 millió euróért kelt el egy 2017. decemberi párizsi árverésen.

 A Lukrécia idén már a harmadik, régi mesterektől származó remekmű a francia műkincspiacon egy Caravaggiónak tulajdonított kép és egy Cimabue-festmény után.