fbpx

Fény/Törés − Középiskolások és személyes történetek a holokausztról

2022. január 27-én és 28-án 19 órától Fény/Törés címmel helyspecifikus színházi előadást mutat be a Személyes Történelem Produkció a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából.

A produkció keretében budapesti középiskolások keresik a kapcsolatot a holokausztot megélt idős emberek személyes történeteivel. Miután személyesen érintettektől hallgatták meg a történeteket, színházi műhelymunka során dolgozzák fel azokat, rendezői és drámatanári segítséggel. Az előadás helyspecifikus szemléletű, a Klauzál tér helyszíneit járja körül, az egykori budapesti gettó és deportálások emlékezete mentén. A nézők színházi sétán vehetnek részt. A séta az Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti tárból indul.

A Személyes Történelem Produkció égisze alatt negyedik éve indul közösségi alkotói folyamat középiskolásoknak Budapesten. A tavalyi év során a világjárvány miatt filmes munka zajlott, az ekkor készült rövidfilm részlete megtekinthető itt, a programot bemutató interjúfilm itt.

Január 27-én, a nemzetközi holokauszt-emléknap apropóján másik négy európai nagyvárosban valósul meg hasonló ifjúsági program a budapestivel egy időben: a színházi megemlékezéséhez kapcsolódik egy-egy csoport fiatal Prágában, Amszterdamban, Koppenhágában és Berlinben.

Kiemelt kép: Mayer András

A rovat további cikkei