zagoni-balazs-a-puspok-reggelije-2
Zágoni Balázs: A püspök reggelije

A vetítéssorozat az Ultra című, amatőr atlétákról és egy extrém maratonról szóló dokumentumfilmmel kezdődik a film rendezője és főszereplője, Simonyi Balázs jelenlétében, akivel Szász Attila beszélget. A filmnapokon a marosvásárhelyi közönség Zágoni Balázs rendezőt is megismerheti, akivel A püspök reggelije ? Márton Áron első 50 éve című dokumentumfilm vetítése után Haller Béla professzor beszélget.

A gyermekeket a Salamon király kalandjai című, 2017-ben készült magyar?izraeli koprodukciós filmmel várják a szervezők.

A nagyjátékfilmek között a 20. század jelentős történelmi eseményeire reflektáló két film szerepel: Szász Attila Örök tél című alkotása, amely a Szovjetunióba deportált 250 ezer magyarnak állít emléket, akikből 100 ezer soha nem tért haza, valamint Gárdos Péter Hajnali láz című filmje a holokauszt kegyetlenségét leküzdeni képes élni akarásról.

Egy_szerelem_gasztronomiaja
Madarász Isti Egy szerelem gasztronómiája

A filmnapok sorozata két, egymással teljesen ellentétes hangulatú filmmel zárul: a Madarász Isti rendezte Egy szerelem gasztronómiájával és Nemes Jelen László legújabb alkotásával, a Napszálltával.

Lesznek kísérőprogramok is: március 27-én nyílik Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotóművész (Lét)állapotok című fotókiállítása. Bemutatják az Infinitezimal román folyóirat magyar tematikus számát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három hallgatója pedig koncertet ad.