Litvániában, a Scanorama Európai Filmek Fesztiválján folytatódik az Örök tél című film nemzetközi körútja. A november 8-ikai vetítésre a főszerepet játszó Gera Marina és Köbli Norbert forgatókönyvíró személyesen kísérte el a filmet Vilniusba. Gera Marina az első Emmy-díj jelölt a magyar filmtörténetben, azaz a világ négy legjobb színésznője közé választotta az Akadémia. A tévéfilmek Oscarjának díjátadója november 25-én lesz New Yorkban.

Magyar színészt még soha nem jelöltek Emmy-díjra, így nagy jelentősége van annak, hogy ezen a rangos díjátadón Gera Marina képviselte Magyarországot. A fesztivál megnyitója a New York-i Magyar Konzulátuson zajlik. Itthon 2018 elején mutatták be az Örök tél című filmet, ami azóta végig tarolt a külföldi fesztiválokon, eddig összesen 31 nemzetközi díjat hozva az alkotóknak.

A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak a filmje azoknak a Szovjetunióba deportált magyaroknak állít emléket, akik közül százezren soha nem tértek haza. Ez az első játékfilm, amely hitelesen mutatja be a második világháború végén Magyarországot megszálló szovjetek által málenkij robotra Gulag- és Gupvi-táborokba hurcolt több százezer magyar történetét. A főszereplő, Irén karakterét alakító Gera Marinát a Legjobb Színésznő díjával tüntették ki Kaliforniában, a Tiburon Filmfesztiválon, Portugáliában az Avanca Filmfesztiválon, és legutóbb Kijevben, a Kinolitopys Filmfesztiválon. Az Emmy-jelölés azonban ezekhez képest is óriási dolog, hiszen New Yorkban a világ minden tájáról válogatják a tévés produkciókat, és magyar színészt még soha nem jelöltek ezen a rangos fesztiválon.

Gera Marinát a színházba járók Bodó Viktor társulatából ismerhették meg, majd Vajdai Vilmos állandó színésznője volt. Legutóbb Mundruczó Kornél darabjában játszott Pilsenben, illetve több nemzetközi, koprodukciós alkotásra kérték fel. A tévénézők az HBO Aranyélet című sorozatában láthatták, a moziba járók pedig Török Ferenc Senki Szigete című filmjében, vagy Pálfi György Szabadesés című produkciójában, mellyel Karlovy Varyban is ott volt az alkotócsapat.