fbpx

Haláltábori naplóból készült magyar dokumentumfilm

A Zsidó Budapest 150 ünnepi rendezvénysorozat keretén belül mutatják be Salamon András Balázs Béla-díjas rendező 1944 című filmjét, melyet a Lumiere Filmiskolával együttműködésben készített.

A történet egy fiatal nő naplójára épül, akit a nácik a rendező nagymamájával együtt 1944. november 28-án deportáltak Budapestről Németországba. Miután hat hónapot a ravensbrücki és penigi haláltáborokban töltött, 1945. május 27-én délben érkezett haza, s hamarosan nekiállt, hogy az átélt borzalmakat legépelje. „Ezt a kéziratot évtizedekkel később, a nagyanyám személyes tárgyai között találtam meg a családi archívumban” – mondja a rendező, hozzátéve, „ebben a dokumentumfilmben olyan fiatalemberek mesélik el a naplóban leírtakat, akiknek még csak közvetett tapasztalataik, traumáik sincsenek a holokauszttal kapcsolatban.”

A dokumentumfilmben Bagoly András, Büki Flóra, Duna Orsolya, Jerkus Koppány, Kelemen Hanna, Mizere Flóra, Nagy Mátyás, Németh Cintia, Petrich Zsófia, Rataj Brúnó látható. Operatőrei Böröcz András, Schäffer Móric, Fóris Pál, Tüű Zsombor, vágója Elbert Tamás. A producerek Thomas Javor és Incze Ágnes. Az 1944 bemutatója november 30-án lesz a Puskin Moziban.

Fotó: Presspresso

A rovat további cikkei