A magyar határnyitás 30. évfordulója alkalmából rendezett tárlat a szocializmusra reflektáló kortárs képzőművészeti alkotásokat prezentál. A berlini kiállítás a 2019 nyarán, a Magyar Művészeti Akadémia művészeinek munkáiból a passaui Modern Művészeti Múzeumban bemutatott anyagból válogat, újdonságként kiegészülve Lovas Ilona videóinstallációjával.

A CHB-ban kiállító valamennyi művész a személyes, felnőttkori tapasztalata a vasfüggöny leomlása, mindnyájukat a megélt élmények vezérelték a témaválasztás során: a formanyelvet és anyaghasználatot tekintve egyaránt változatos munkákat közös nézőpontjuk fogja össze és alakítja reprezentatív egésszé. A művészek a rendszerváltás évében vagy még későbbi, sok esetben 2019-es perspektívából reflektálnak a szocializmus végére, dolgozzák fel a szabadság fogalmának összetettségét, a múltfeldolgozás szimbolikáját, a határátlépés témáját mint morális kérdést és lehetőséget.

A december 12-i megnyitón a kiállító művészek közül Lovas Ilona és Jovián György lesz jelen, beszédet mond Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke és Josef Böhm műgyűjtő. A megnyitón Naszer Tara (cselló és ének) közreműködésében magyar népdalok is megszólalnak.

Kiállító művészek: Aknay János, Barabás Márton, Baráth Ferenc, Csáji Attila, Elekes Károly, Farkas Ádám, Gaál József, Jovián György, Kovács Péter, Kulinyi István, Lajta Gábor, Lovas Ilona, M. Novák András, Orosz István, Prutkay Péter, Stefanovits Péter, Szabó Menyhért, Szemadám György, Szőcs Miklós TUI, Szurcsik József, Véssey Gábor.

A MMA támogatta és a Müncheni Magyar Főkonzulátus kezdeményezésére létrejött kiállítás 2020. január 17-éig látható a Collegium Hungaricum Berlinben. A belépés ingyenes.