fbpx

A játszma vége magyarországi bemutatója a Liszt Ünnepen

hírek 2023. 05. 31.

Kurtág György egyetlen operájának magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton és a fesztivál névadójának töredékben fennmaradt operája – különlegességek az október 11. és 22. között megrendezendő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjaiból.

Petri György-interjúkötet jelent meg

hírek 2023. 05. 31.

Teljes terjedelmében nem publikált Petri-interjúkötet jelent meg a Kertész Imre Intézet gondozásában, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítványés a Petőfi Irodalmi Múzeum kiadásában. A Petri György különbözése hiteles látlelete a 20. század utolsó harmadának.

Magyar filmpremierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Film 2023. 05. 31.

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, összesen kilenc helyszínen.

Istenek, ideák, hősök és a régészet sötét oldala

hírek 2023. 05. 31.

A magyar régészet napját június 2–3-án rendezik meg. Országszerte 18 intézmény csatlakozott a programsorozathoz, amelynek központi helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum. A régészet napja központi témája: istenek, ideák, hősök.

Chiléből került a városba a salgótarjáni származású művész festménye

hírek 2023. 05. 31.

A salgótarjáni születésű, de életének jelentős részét Chilében töltő festőművész, Cseney László egyik képét adományozta a nógrádi város Dornyay Béla Múzeumának az alkotó családja. Az átadási ünnepséget ma tartották.

Panorámalift visz a római Colosseum magasabb szintjeire

hírek 2023. 05. 31.

A római Colosseumban koncerttel avatták fel kedden az ókori amfiteátrum panorámafelvonóját, amely a látogatók előtt megnyitott felső emeletekre akadálymentesen segít feljutni június elsejétől.

Csárdáskirálynő Fesztivált rendez a Budapesti Operettszínház

hírek 2023. 05. 31.

Igazi színházi különlegességet kínál a közönségnek a Budapesti Operettszínház: a 10. Színházi Olimpia keretében francia, litván és magyar Csárdáskirálynő előadások láthatók a Nagymező utcai teátrumban. Az eseménysorozat a Találkozások – Best of Csárdás Nemzetközi Operett Gálával zárul.

Sorsfordító magyar hősökről készültek animációs filmek

hírek 2023. 05. 31.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Sorsfordítók című animációs kisfilmsorozata olyan magyar hősökről szól, akik embertársaik és hazájuk védelme érdekében bárkivel és bármivel képesek voltak szembeszállni.

Három áldozat maradványaira bukkantak a régészek Pompejiben

hírek 2023. 05. 31.

A kulturális minisztérium közlése szerint a Vezúv Kr. u. 79-ben bekövetkezett kitörése újabb három áldozatának maradványai két nő és egy 3 és 4 év közötti gyermeké lehetnek, akik egy pékségben kerestek menedéket a kitöréstől, amely az ókori római kereskedelmi várost vulkáni hamuba temette.