fbpx

„Hozzáállásban jazz-, ritmikailag funky-, életmódban blues-, politikailag rockzenész vagyok" − könyv Mohai Tamásról

Kórtalan címmel könyvet írt Mohai Tamás gitárosról lánya, Marietta. A hazai rock-, blues- és jazzszíntér számos ismert formációjában játszott zenész sikerekről, kudarcokról, kapcsolatokról mesél a kötetben.

„Egy 55 éves csávó vagyok, aki tud gitározni, azt szevasz. Az életem nagy részét itt töltöttem, és többnyire nem vágyódtam el, mert jól éreztem magam. Sok apró élménnyel laktam jól, ez a lényeg. Nincs hiányérzetem” − így összegzi négy évtizedes munkáját Mohai Tamás.

A hosszú évek óta egy fogadalom miatt jellegzetes hosszú ősz szakállt viselő gitáros a nyolcvanas évek közepén a székesfehérvári Faxni együttessel vált ismertté, majd számos más formációval, például a Török Ádám és a RABB-bal, a Minivel, a Háborúval, a KFT-vel, a Mohai–Vörös Trióval, a Boom Boommal, a Berki Tamás Banddel, a 9:30 Collective-vel vagy a Tomistarsszal játszott együtt.

Mohai Tamás a könyvben mesél családi hátteréről, a Faxni indulásáról és hosszú útjáról az első lemezig, az 1989-ben megjelent Tizedik történetig, amely immár a magyar rockzene történetének egyik legfontosabb albuma. A Faxniban és több más zenekarban sok éven át játszott együtt öccsével, Mohai Győző dobossal, aki 2016-ban szívinfarktusban hunyt el. Legfrissebb formációjában unokaöccse, Győző fia, Mohai Szabolcs dobol, saját lánya, Marietta korábban énekelt vele.

Mohai Tamás gitárjátéka és/vagy énekhangja csaknem száz lemezen hallható, tanítványainak száma több száz (a Zeneakadémia jazztanárszakát is elvégezte).

„Egy időben így határoztam meg magam: hozzáállásban jazz-, ritmikailag funky-, életmódban blues-, politikailag rockzenész vagyok” − fogalmazza meg hitvallását a könyvben. Ötvenedik születésnapja alkalmából 2014–2015-ben vaskos szerzői anyagot, zenei összegzést készített pályájáról.

„Számításaim szerint 250 dalt írtam, ezekből került összesen ötven a három CD-re. Sok kiöregedett zenészt látok magam körül, akik nem tudnak megújulni, viszont folyton a parkolóórát nézik. Én meg akartam újulni, ezért azt gondoltam, itt az ideje áttekinteni, amit eddig letettem az asztalra” − mondta akkor Mohai Tamás.

A Kórtalan című könyvben a zenész visszaemlékezését érdekes fotók és diszkográfia egészíti ki. A kötet „zenés-dumás” bemutatója június 3-án Székesfehérváron lesz, Budapesten a tervek szerint július végén tartanak egy koncerttel egybekötött könyvbemutatót.

Fotók forrása: Facebook

A rovat további cikkei