Csaknem 20 év után sikerült a nyomára bukkanni egy ellopott gyűrűnek, amelyet annak idején Oscar Wilde és egy diáktársa ajándékozott egy közös barátjuknak.

Wilde és Reginald Harding 1876-ban adta a 18 karátos aranygyűrűt barátjuknak, William Wardnak, amikor Wilde az Oxfordi Egyetemhez tartozó Magdalen College hallgatója volt.

Az ékszeren görögül olvasható a felirat, miszerint „Szeretetből adott ajándék valakinek, aki szeretetre vágyik”, a belsejében pedig az ajándékozók és az ajándékozott monogramjai láthatóak, vagyis “OF OF WW és RRH-tól WWW-nek”.

A csatosöv-alakú barátsággyűrűt 2002-ben lopták el a Magdalen College-ból, amikor az intézmény egy volt takarítója betört az épületbe, majd tetemes mennyiségű whisky elfogyasztása után a gyűrűvel és két másik tárggyal távozott. Az ékszer árát akkoriban több mint 40 ezer euróra (13,4 millió forint) becsülték.

Az intézmény jutalmat is ígért a becsületes megtalálónak, ám miután elkapták a tolvajt, az elmondta a bíróságon, hogy egy ócskásnak adta el a gyűrűt.

„2015-ben aztán egy orosz feliratú viktoriánus kori gyűrűről kezdtek el pletykálni a műtárgyak feketepiacán” – idézte fel a „műkincsek Indiana Jonesaként” emlegetett Arthur Brand, a gyűrű megtalálója. „Tudtam, hogy Oscar Wilde gyűrűjét ellopták az oxfordi Magdalen College-ból és hogy görög felirat van rajta. Csakis ugyanarról a gyűrűről lehetett szó” – tette hozzá a holland műkincsnyomozó, aki korábban egy franciaországi jachtról ellopott Picasso-festmény, valamint „Hitler lovainak” –- bronzból készült életnagyságú lószobrok, amelyek egykor a náci diktátor berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről – megtalálásával szerzett hírnevet magának.Brand egy londoni műtárgykereskedővel, William Veressel együtt kezdte felgöngyölíteni a szálakat, amelyek végül George Crumphoz, Brand szavaival élve „a híres kaszinótulajdonosként tevékenykedő néhai nagybátyja révén a londoni alvilágot igen jól ismerő tisztességes úriemberhez” vezettek. Crump segítségével Brandnek és Veresnek végül sikerült felkutatnia és megszereznie a gyűrűt