olvasosarok3

A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely olyan színtere a fővárosnak, amely zöldjével és csendjével az olvasásra talán az egyik legalkalmasabb park Budapesten, emellett szimbolikus tere az emlékezésnek. És mi is lehet méltóbb emlékezés íróinkra, költőinkre, mint műveik olvasása?

Radnainé dr. Fogarasi Katalin kérdésünkre Kosztolányit idézte: a könyvet mindig ketten alkotják, az író, aki írta és az olvasó, aki olvassa. A Nemzeti Örökség Intézete abban bízik, hogy kezdeményezésével számos írónk és költőnk műve lel olvasóra ? így alkotóra ? a Fiumei úti sírkertben.

olvasosarok2

A NÖRI az olvasósarok tematikáját tekintve az állandó műveken kívül mindig valamilyen évfordulóhoz igazítja a kihelyezett könyveket, az elérhető olvasnivalók tehát folyamatosan cserélődnek. Az első időszakban az 50 éve elhunyt Tersánszky Józsi Jenő írásait lehet olvasni Karinthy, Jókai, Krúdy, Mikszáth klasszikusai mellett.

A NÖRI főigazgatója kiemelte: az olvasósarok kialakítását az is indokolttá tette, hogy a tapasztalatok szerint egyre többen használják a Fiumei úti sírkertet parkként. ?Kezdik felfedezni a fővárosiak a közel hatvan hektáros zöldfelületet Budapest szívében, és futni, sétálni, fotózni is egyre többen járnak a sírkertbe. Bízom benne, hogy mától olvasni is egyre többen látogatnak majd el hozzánk, és ha éppen foglalt az olvasósarok, arra biztatok mindenkit, hogy egy leterített pokrócon is bátran vegye kézbe a könyveket? ? hangsúlyozta a főigazgató.