Két rendhagyó színházi évad áll mögöttünk, ennek megfelelően a Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozata is rendhagyó módon zárja évadát. A járványhelyzet enyhülésével és a nyitással együtt a színházak is újra várják a nézőket, ezért a kétnapos esemény célja a pillanatkép rögzítése mellett az is, hogy a meghívottak összegezzék az elmúlt év tapasztalatait, elemezzék az előttük álló feladatokat és vázolják az idei, valamint a következő évad kihívásait. A vendégek színházi szakemberek mellett önkormányzati vezetők és a szakállamtitkárság képviselői lesznek.

A beszélgetések a Magyar Színházi Társaság és a Jó kérdés Facebook-oldalain élőben követhetők, a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján visszanézhetők.

Május 17-én az alább felsorolt témákat járják körül.

Állami segítségnyújtás a pandémia alatt és az újranyitásban

Résztvevők: Erős Balázs, az MU Színház egyesületi elnöke, művészeti vezetője; Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára; Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatója; Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója; Tana-Kovács Ágnes, a Szkéné Színház művészeti vezetője.

Az önkormányzatok szerepe a színházak fenntartásában

Résztvevők: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere; dr. Fülöp Péter, az Emmi művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója; Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere.

Május 18-án a következőkről lesz szó:

Színházi fesztiválok

Résztvevők: Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, színházi szakíró; Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója; Jászay Tamás egyetemi oktató, színikritikus, színházi szakíró; Simon Balázs rendező.

Bábszínházak

Résztvevők: Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke; Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója; Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára; Markó Róbert, a Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője.

Színművészeti felsőoktatás

Résztvevők: Kozma Gábor Viktor, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának tanára; Novák Eszter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára; Tóth Miklós, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanára; Uray Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanára.

A Jó kérdés beszélgetéssorozat támogatója az NKA és az MMA. A szervezők a résztvevő- és a programváltozás jogát fenntartják.

Nyitókép forrása: a Jó kérdés Facebook-oldala.