fbpx

Jubileumi évadot záró koncertre készül a Muzsikás

Az 50 éve alakult Muzsikás együttes az évforduló számos sikeres jubileumi koncertje után a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja sorozatát egy mély és feledhetetlen koncerttel. Az év az öröm mellett bánatot is hozott, hiszen elvesztették társukat, Éri Pétert.

A táncházmozgalom születésével szinte egy időben, az első táncház után egy évvel alapította három fiatalember 1973 tavaszán a Muzsikás együttest. Sipos Mihály matematikus, Hamar Dániel geofizikus és az akkor még diák Ifj. Csoóri Sándor célja az volt, hogy a régi magyar paraszt vonószenekarok mintájára muzsikáljanak, ahol a szólóhegedű mellett a brácsa és a bőgő adta a kíséretet. „Faluhelyen ezeket a zenészeket muzsikásoknak hívták. Ez adta az ötletet, hogy zenekarunknak a Muzsikás nevet adjuk.”

„Zenénkben azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy lehetőleg minél kevésbé különbözzék a muzsikások játékától, tekintve, hogy korábban ez a szín teljesen hiányzott. Ezt a zenét igyekszünk terjeszteni, megismertetni” – vallották már a kezdetekkor.

A zenekarból később kivált ifj. Csoóri Sándor, és csatlakozott Éri Péter, majd később Porteleki László. A Muzsikás az egyik legismertebb népzenei formáció lett, lendületükkel ezreket, tízezreket szólítottak meg a népzenével itthon és külföldön egyaránt. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust, és fáradhatatlanul járva a világot, az ország kulturális nagyköveteivé váltak, együttműködve számos neves zenésszel.

Tevékenységük szemléletformálóvá vált a teljes zenei életben, hiszen pályájukon folytatták azt, amit Bartók és Kodály elkezdett: gyűjteni jártak falvakba, Erdélybe ellesni a hagyományt, és népzenészként elsőként visszacsatoltak a Bartóki életműhöz, bemutatva azt a zenei örökséget, amelyet Bartók felfedezett, gyűjtött és amelyből szerzői életműve táplálkozik.

Számos díj és kitüntetés birtokosai, ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték. A Muzsikásról film és 40. évfordulójukra könyv is készült.

Az évtizedek során legtöbb albumukon Sebestyén Márta énekel, az utóbbi években pedig Petrás Mária és Kacsó Hanga Borbála hangját hallhatjuk a zenekarral. Olyan művészekkel adtak ki közös lemezt, mint többek között Alexander Balanescu, Jandó Jenő vagy a Takács Quartet.

A december 8-i Magyar Nemzeti Múzeum-beli jubileumi koncerten közreműködik Petrás Mária (ének), Balogh Kálmán (cimbalom), Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske (tánc).

Fotó: Opitz Tamás

A rovat további cikkei