David Mitchell angol író 2016-ban Oslóban, egy megnyitás előtt álló könyvtár munkatársainak átadott egy novellát azzal kéréssel, hogy helyezzék letétbe, 2114-ig lepecsételve. Akit furdal a kíváncsiság, vajon mi lehet abban az írásban, amelyet közel egy évszázadra titkosítottak, most talán valamit megsejthet. A novella címe – From me flows what you call Time (Belőlem árad, amit időnek neveznek) – ugyanis megegyezik egy japán műével. Toru Takemitsu 1990-ben a New York-i Carnegie Hall százéves jubileumára komponált egy különleges versenyművet, öt ütős szólistára és zenekarra, ezzel a felirattal. A mű a hangverseny első részében az Amadinda Ütőegyüttes közreműködésével hangzik majd el.

Karen Kamensek
Fotó: Denise Biffar

A japán mű előtt és után két, csaknem ugyanakkor (1933 és 1935 között) keletkezett angol szimfónia szólal majd meg. Az egyik a fiatal Brittené, aki Simple Symphony címmel vonószenekari darabot komponált négy tételben gyerekkori apró szerzeményeinek dallamait felhasználva, a másik a Brittennél tizenegy évvel idősebb William Walton első alkotása a műfajban, az I. (b-moll) szimfónia.

Az est közreműködői: Joó Szabolcs ütőhangszerek, Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán ütőhangszerek.

Nyitókép: Amadinda Ütőegyüttes