A Kávéházak éjszakája Budapest idén közel 20 koncerttel kedveskedik a jazz műfaj szerelmeseinek: David Yengibarian két helyszínen is fellép, Arif Erdem Ocak több száz éves török dallamai pedig a Zsivágóban lesznek hallhatók. Különleges programnak ígérkezik Gerendás Péter élő koncertlemez-felvétele, aki még az Ibolyában is fel fog bukkanni az eseményen. Az IF Kávéházban igazi jazzcsemege Neumann Balázs triója vagy a brazil, vérbő dallamokat játszó Sulamerijazz.

A fővárosi programokon többek között készülő regényéből olvas fel Frei Tamás, valamint találkozhatunk Kepes Andrással és vendégeivel. Akik a történelemre kíváncsiak, a Nemzeti Emlékbizottság által kiadott Magyar hősök című kötettel is megismerkedhetnek, amely az év egyik legfontosabb kiadványaként a pápának adott ajándékok egyike volt. A Scruton Közösségi Térben több tematikus beszélgetést szerveznek, melyeket Turek Miklós felejthetetlen Faludy-monodrámája zár. Mindemellett lesznek gyerekeknek és kamaszoknak szóló könyvbemutatók is.

A rendezvény idén beerősített a kávékóstoló programokból. Számos baristabemutató és kóstolóprogram várja az érdeklődőket a város különböző pontjain. Belekóstolhatunk a „specialty” kávézás koronázatlan királyának számító Kaffeine és Tamp and Pool kávéiba, a Horizont Café válogatásaiba és a szeptemberben berobbanó, a Millenáris Szélkapuban található Nor/ma Grand kávékülönlegességeibe. Mindemellett kávés programokkal várja érdeklődőit a BruBeri, a Cosy, a Cafe Frei és a Kávétársaság is, a Három Hollóban pedig szakmai beszélgetés lesz a kávézók jövőjéről. A szervezésnél a legkisebbekre is gondoltak: az Asztalkában, a Művészben és a Smúzban gyerekirodalmi programok fogadják a családokat.

A budapesti sikert követően − a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa 2023-nak köszönhetően − idén a királynék városában, Veszprémben is útjára indul a Kávéházak éjszakája. Szeptember 25. és 26. között egy hétvégén át 13 helyszínen mintegy 50 ingyenesen látogatható programmal startol a rendezvénysorozat az új helyszínen. 

A veszprémi programok között Hobo József Attila-estjét és Karinthy-kabarét is láthat a közönség. A Kávé és Teaház az Íródeákhoz vasárnap Pilinszky-udvarrá alakul, ahol három program: két előadás Turek Miklós főszereplésével, illetve a Kosbor együttes közreműködésével és egy kiállítás is megemlékszik Pilinszky születésének 100. évfordulójáról. Gerendás Péter az Incognitóban fog zenélni, a Papírkutyában pedig Saiid lép fel. A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazították a szervezők, különös figyelmet fordítva arra, hogy a városon kívülről érkező programok mellett helyet biztosítsanak a helyi értékek, művészek fellépésére is. Így kapott helyet például a Ethnokor a Tizen1 előtt, a Latin Formáció a Maricában vagy Bakos Árpád és barátai a Historia Hangvillában.

A helyszínek befogadóképessége korlátozott, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, így a kiválasztott programra érdemes időben érkezni.