fbpx

Kétezernél több kutató kaphat havi 200 ezer forintos támogatást

Minden eddiginél több, összesen 2249 egyetemista és fiatal oktató nyert támogatást a 2023/2024-es tanévre az Új Nemzeti Kiválóság Programból. A program 3,5 milliárd forintos keretösszegére országszerte 25 résztvevő egyetemen lehetett pályázni.

A Neumann János Program elsődleges célja a kutatóhelyek, az egyetemek és a gazdaság összekapcsolása, ehhez pedig még több kutató-fejlesztőre van szükség Magyarországon. A hazai alap-, mester- és doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók idén nyolcadik alkalommal pályázhattak  az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) támogatásaira. A májusban megjelent új felhívásokra a beadási határidőig összesen 4387 pályázat érkezett. Az egyetemek által végzett szakmai értékelést követően a pályázatok mintegy fele kapott kedvező elbírálást és nyert ösztöndíjat. A nyertes pályázók konstrukciótól függően havonta 100–200 ezer forint szabadon felhasználható támogatásban részesülnek, akár 12 hónapon keresztül. Emellett az őket fogadó felsőoktatási intézmények a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjjal arányos kutatási-működési támogatást kapnak.

„Az ÚNKP célja a kutatói utánpótlás biztosítása, hogy minél több olyan fiatal válassza a kutatói pályát, aki később világszínvonalú tudományos eredményeivel, új megoldások, eljárások fejlesztésével járul hozzá Magyarország sikereihez” – hangsúlyozta Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. „A 2016 óta futó programban a mostani döntéssel együtt közel 30 milliárd forintnyi keretből már összesen mintegy 15 ezer hallgató és fiatal kutató kapott támogatást céljai eléréséhez. Az ÚNKP kiváló lehetőség a fiatal tehetségek támogatására, kutatói tevékenységük ösztönzésére” – tette hozzá az államtitkár.

Nyitófotó: Gorodenkoff / Shutterstock

A rovat további cikkei