fbpx

Kiállok magamért − kortárs színházi előadás a KuglerArtban

A KVTársulat, a Láthatáron Csoport és a Névtelen Utak Alapítvány 2015-ben mutatta be a Kiállok érted című előadást, amely a fiatalkori prostitúció és az emberkereskedelem ellen emeli fel a szavát. A projekt most továbbfejlődött, az ősbemutatót október 15-én láthatja a közönség.

Az évek alatt szerzett tapasztalatok bebizonyították, hogy a prevenció mellett nagy szükség van arra, hogy a nehéz sorsú gyermekek előtt kézzelfogható pozitív példák, inspiráló erejű élettörténetek álljanak, amikből erőt meríthetnek az érintettek. Így született meg a Kiállok érted című előadás folytatásaként a Kiállok magamért projekt, amely példaértékű életutakat mutat be. A darab hiánypótló előadás a fiatalok és a felnőttek számára egyaránt. Az alkotók szándéka, hogy érzékenyítse a nézőket az állami gondozásban nevelkedett emberekkel kapcsolatban, a hasonló hátterű nézőknek pedig motivációt nyújtsanak céljaik eléréséhez.

A művészeti projekt létrejöttét több hónapos aktív társadalmi kutatómunka előzte meg az alkotók részéről. Olyan gyermekotthonokban felnőtt személyeket kerestek fel az alkotók, akiknek mára sikerült kitörniük a nehéz gyermekkori körülményeikből. Összesen 12 fantasztikus emberrel készült mélyinterjú, amelyeket felhasználva született meg a dokumentumszínházi előadás szövegkönyve. Az interjúalanyok között volt egyetemet végzett szociális munkás, fotós, prostitúcióból vagy bántalmazó kapcsolatból kilépett fiatal anya, közismert youtuber, gyermekeit egyedül nevelő apa vagy saját terményeit forgalmazó sikeres vállalkozó.

A szereplők különböző szociokulturális hátterének köszönhetően az előadás nyelvezete gazdag és sokszínű. Ez a verbális gazdagság teszi a valódi élettörténeteken alapuló, dokumentarista anyagot különlegessé és egyedivé.

Október 15-én, Czukor Balázs rendezésében kerül sor az új előadás premierjére, 16-án pedig az első előadásra, amely – a Kiállok érted című előadáshoz hasonlóan – elsősorban állami gondoskodásban élő fiatalokat céloz meg. Az alkotók célja az, hogy a bemutatót követően minél több gyermekotthonba juttassák el, mutassák be a darabot.

Az előadásnak az a Kugler Art Szalon és Galéria ad otthont, ahol roma festők munkáit egy állandó kiállítás keretében tekinthetik meg a nézők. Itt, a felnőtt közönséget is megszólítva mutatja be a KVTársulat és a Láthatáron Csoport legújabb közös projektjét, a Kiállok magamért című előadást.

A rovat további cikkei